Kolumne Zara Parfemi: Radiant Woods, Deep Vanilla, Sunrise Rose

Zara Parfemi: Radiant Woods, Deep Vanilla, Sunrise Rose

12/19/16 13:54:41 (Jedan komentar)

od: Sandra Raicevic Petrovic

Koliko parfema brenda Zara probate sa posebnom pažnjom? Kako ih doživljavate? Kome ih kupujete? Da li ih kupujete? Koji su vam favoriti?

Sva ova pitanja provlačila su se i kroz komentare naših čitalaca, a brojne nesuglasice i različita mišljenja izlazila su na videlo tokom dugog niza godina. Zara svoje parfimere ne plasira u prvi plan, za brojna izdanja veoma je teško naći informaciju ko ih komponuje i potpisuje, što bi me radovalo da saznam, jer je za mene parfimer koji stvara kompoziciju često bitniji od brenda za koji stvara; u većini slučajeva ja volim njegov/njen stil i kreacije te je jedna od bitnijih informacija za mene ko stoji iza kompozicije.

Zara perfume collection 2016

U poslednje vreme Zara me iznenađuje potpuno drugačijim nastupom jer jasno plasira informacije o parfimerima pojedinih izdanja i ispisuje sastojke na bočicama ističući note kompozicija. Transparentnost kreacija ostavlja na mene sasvim drugačiji utisak o njihovim parfemima ukazujući da je krajnjim korisnicima ipak bitna informacija o kreatoru. Mislim da je menadžment Zara brenda imao sluha za to i da nije slučajnost što se parfimeri sada predstavljaju sasvim drugačije uz svako izdanje.

Isti slučaj je i sa nedavno lansiranom kolekcijom Zara Home The Perfume Collection. Pristup je drugačiji, fokus je na parfimerima (Alberto Morillas i Jerome Epinette), na kreatoru bočica (Fabrice Pellegrin), na kompozicijama koje su moderne i kvalitetne, na stilu i smislu kolekcije. Prosto, sve to ostavlja pozitivan utisak na mene kao ljubitelja, konzumenta i kupca.

Moram priznati da nisam probala sve moguće Zarine mirise jer ih izlazi veliki broj svake godine, a mnoga izdanja se i ponavljaju iz godine u godinu u različitim flašicama. Neka od novijih izdanja zaista smartam odličnim uradcima a među njima su Zara 9.0, Zara 8.0Zara Black Tag IntenseJoyful TuberoseChocolate... Kompozicije su u trendu, intenzivne, dugotrajne, povoljnih cena. Što se mene tiče Zara nudi odličan spoj cene i kvaliteta i pri tom kao modni brend zaista prati trend svetske parfemske industrije.

zara perfume collection 2016

Ono što me je posebno iznenadilo, veoma pozitivno naravno, je da je Zara lansirala tri mirisa Radiant WoodsSunrise Rose i Deep Vanilla u masivnim pakovanjima, gde su bočice polegnute u velike bele, čvrste kartonske kutije preko kojih dolazi još jedna tanja kartonska navlaka na kojoj su ispisane izjave parfimera koji su ih kreirali i potpisali se na dnu. Praznična izdanja dekorisana su krasnim crvenim trakicama čineći pakovanje još primamljivijim. Bočice su staklene i masivne,  jednostavnog dizajna sa zapušačima u boji srebra. Mirisi su prijatni i nosivi; reč je o tri pravca, drveno-mošusnom, cvetnom i citrusno-vanilnom.

 


 

RADIANT WOODS
by Harry Fremont

zara radiant woods

"It's midday in New York.
The day is luminous.
A modern woody glowing composition and her".


Radiant Woods je kreacija parfimera Harry Fremont-a (poznatom po mirisima CK One, Cerutti Image, Clean White Woods, Tom Ford Grey Vetiver Eau de Toilette, mirisima Zegna Collection, Vera Wang Flower Princess i mnogim drugim). Ležernost i transparentnost kompozicije dopala mi se iz prve. Komfor kašmir nijansi i mošusa osvetljena je citrusima i blistavim cvetovima narandži, svežini i zelenim nijansama čempresa.

Cvetne, citrusne note i zelene note nisu agresivne, samo osvetljavaju taj prefinjeni i komotni kašmir šmek, kao da meki drvenasto-kremasti sloj prijanja i miluje vašu kožu, dok  je "radiant" (transparentni i svetlucavi) deo ostavljen neroliju, čempresu i kleki. U toku razvoja, osećam divni miris lešnika u formi krema, što kašmiru i drvetu daje specifičan šmek. Miris je veoma prijatan, odličan za svakodnevno nošenje, nije agresivan, savršen za kancelariju i opuštanje. Nije suviše diskretan, ostavlja lepu auru ali nije ni prejak ni napadan, taman kako treba. Fin balans.
 

zara radiant woods


Po rečima parfimera ispisanim na spojlnoj kutiji: "Bio sam inspirisan da kreiram modernu, drvenu kompoziciju. Krajnji, željeni rezultat je da bude optimističan i blistav sa sjajnim i senzualnim osećajem drvenih nota, svetlucavih, brilijantnih faseta. Moderna i prozračna senzuanost ojačana drvetom"  - Harry Fremont.
 

zara radiant woods


Njegova kompozicija sastoji se od kleke, limuna i mandarina u visokim notama; čempresa i cveta narandže u srcu; kašmir drveta i mošusa u osnovi kompozicije.

 


 

SUNRISE ROSE
by Fabrice Pellegrin

zara sunrise rose

"Sunrise in Grasse.
She smells authenticity.
The scent of a rose in the morning."


Sunrise Rose komponuje Fabrice Pellegrin (Cierge de Lune od Aedes de Venustas, Azzaro Wanted, Smoke for The Soul By Kilian, Dear Rose mirise, Just Cavalli, Valentina Pink i mnoge druge).

Jutarnja ruža je na mojoj koži svetlucava ali jasna. Iako je nema u najavljenim sajstojcima na oficijalnom sajtu Zara brenda, ubeđena sam da je vodeća u kompoziciji i to ona drsko slatka i sirupasta Bugarska ruža, podsećajući me na ulje bugarske ruže koje imam odavno u kolekciji. Slatkoća i opojnost bugarske ruže ovde je učinjena transparentnom i svetlucavom korišćenjem lista ljubičice koji jasno osetim uz zeleni citrusni akord. Za ljubitelje ruža ovo je lepa izvedba, elegantna i suptilna, osunčana prvim jutarnjim zracima sunca i blistavom rosom, tako je doživljavam.
 

zara sunrise rose


Po rečima parfimera Fabrice Pellegrin-a: "Pokušao sam da reprezentujem miris ruže pod jutarnjom rosom i mirisima prirode u svitanje. Miris koji naglašava transparentnost prirodnog svetla, koji miriše autentično". Inspiracija za ovaj miris su polja ruža u Grasu, na jugu Francuske.
 

zara sunrise rose


Zara brend pominje note bergamota, lista ljubičice, kedra i mošusa.

 


 

DEEP VANILLA
by Nathalie Lorson

zara deep vanilla

"A night in Paris.
She's surrounded by the deepnessof musk,
night is comming..."


Parfimer kreacije Deep Vanilla je Nathalie Lorson (Armand Basi In Me, Chopard Wish, Bentley for Men, Burberry Weekend for Women Dolce & Gabbana Sicily, mnoge mirise kuće Lalique, Black Opium by YSL, mirise za brend Zadig & Voltaire).

Za mene ovo nije deep (duboka) vanilla već sheer (prozračna) vanila i drago mi je zbog toga jer na tržištu preovlađuju gurmanske vanile, koje mirišu na kolače, jestive, ubistveno jake. Pored brojnih trendi slatkih i intenzivnih vanilastih mirisa ovo je kontrast; ovo je blistava interpretacija vanile, koja poseduje specifičnu prozračnost i mekoću kao i predhodno pomenuta dva izdanja. Kao da svaki od mirisa posmatrate kroz svetlucavu prizmu jutra, rađanja dana, blistavih zraka sunčeve svetlosti.

Miris je prijatan i lagodan; vanilni oblačić je mek i ugodan, nežnost je atribut, ne guši, nije težak, nema uznemirujuće slatkoće. Citrusno-cvetna aura daje lepotu kompoziciji čineći gurmansku toplinu prisutnom ali ne sveprisutnom i preovlađujućom. Baš kao i predhodna dva mirisa, i ovaj je nekonvencijalan, relaksirajući, transparentan, na neki svojstven način blistav i pozitivan.
 

zara deep vanilla


Povodom kreiranja Deep Vanilla mirisa Nathalie Lorson je izjavila: "Moja inspiracija dolazi od komocije i senzualnosti mirisa cveta heliotropa, istaknutim i okruženim dubinom senzualnošću mošusa."
 

zara deep vanilla


Oficijalne note Zara brenda pominju cvet narandže, latice magnolije, burbon biber, sandalovinu i mošus. Iako nije naveden u sastojcima već u izjavi parfimera cvet heliotropa je po mom subjektivnom mišljenju sigurno u kompoziciji interpretirajući miris vanile, ali ne kao najdominantnija nota.

 

Zara Radiant Woods, Sunrise Rose i Deep Vanilla dostupni su u bočicama od 100ml Eau de Toilette po ceni od 1990din / 15.95 EUR u prodavnicama Zara.
 

Sandra Raicevic Petrovic


Author:
Sandra Raičević Petrović


Fragrantica Executive Editor, Writer and Designer

[email protected]

 Prethodna Kolumne


Advertisement

Parisienne
Parisienne

Odlican tekst!
Inace, Zarinu odjecu i ostalo ne volim bas, nije "my cup of tea", ali mirisi - stvarno za pohvalu!
I sto kaze - konacno da su i "nosevi" progovorili, da znamo tko stoji iza djela.

Dec
21
2016

Dodajte svoj komentar

Postani član ove online zajednice da bi mogao/la dodati svoje komentare. Registrujete se ovdje.

Advertisement

Popularni dizajneri i parfemi: