Niche parfimerija Uz šoljicu čaja

Uz šoljicu čaja

06/30/08 15:24:25 (2 komentara)

Volim čaj, to je moja navika iz detinjstva, a obično sve što je iz detinjstva postaje s vremenom drago. Čaj je presvega druženje, na početku nisam ga voljela zbog ukusa, bilo mi je svejedno, samo da sjedim zajedno sa mojima, pričam. Čaj sam pila sa šećerom, jer mi je jedino na taj način bio podnošljiv. Kasnije moj stric mi je rekao da je čaj sa šećerom  kvarenje dva fina proizvoda - čaja i šećera. Odustala sam od stare ruske tradicije, slatkog čaja, probala druge vrste, čaj je toliko raznolik!

Tako je počeo moj "cultural refinement" u odnosu čaja, oprostite mi ovo poređenje sa Majstorom, Serge Lutensom, koji je to rekao u vezi svojeg iskustva sa čajem. Ustvari čaj tu nije ni bitan, lijepo je nesto naučiti, razumijeti i na taj način obogatiti se.

Čaj sa džumbirom, Five O`Clock Au Gingembre, je njegovo osobno otkriće poslije više godina, jedan od višebrojnih (kod srećnih ljudi) primjera "kulturnog uzdizanja", kada je razumio ljepotu nečeg što mu se učinilo odvratno nekad prije. Prvi put je probao čaj sa džumbirom  u Vietnamu 1970-tih godina.

Serge Lutens, koji živi u Maroku (gradu Marrakech-u), napravio je čudesnu kolekciju orijentalnih mirisa, njegov novi miris zvuči na engleski način, aludira na englesku čajnu tradiciju. Koja je opet, prema njegovim riječima, nerazdvojivo vezana za Istok i Jug, odnosno kolonijalnu prošlost.

Five O`Clock Au Gingembre, bez obzira na naziv, koji je veoma važan za Serge Lutensa, ne izdvaja se iz njegovih orijentalnih mirisa sa prepoznatljivom gurmanskom tonalnosti, jer je kao prvo, takođe primjetno sladak, i kao drugo rijedak i sofisticiran kao i sve njegove kreacije.

Serge Lutens je želio da naglasi eleganciju spoja sastojaka, džumbirovu slatku stranu i rjetki užitak od takvog događaja kao čaj sa džumbirom. Parfem za poznavaoce, čitaj connoisseurs.

Iskreno, Five O`Clock Au Gingembre je teško opisati. Kao obično, obratila sam pažnju na njegovu boju, koja je topla, ali stroga, elegantna i komotna, baš na engleski način, ništa nije prijeko mjere. Perfekcija i doslednost sa svih strana! Otvaramo bočicu (moram spomenuti jedan fini detalj, mogućnost izbora koju je Lutens ostavio za svoje klijente, bočica ima dva zatvarača - splash i sprej).

Od prvih svježijih nota osjetim džumbir, koji je sam po sebi višestran, profinjen, sastavljen od hladnih i toplih tankih nota, ovdje je blago sladak, sa ugodnom gorčinom "čaja", odnosno gorkog tamnog kakaoa, pačulija i bibera, pačuli unosi prirodnost, biber dubinu, med komociju, svi zajedno - neusiljenu atmosferu rafiniranog uživanja u trenutku upoznavanja dobrih tradicija Starog Svijeta.

Svi radoznali mogu da se uvjere da je Lutens u pravu na račun čaja sa džumbirom, napravite ga sami koristeći ingrediente iz parfema:

Recept čaja sa džumbirom

Proključajte vodu (5 šolja ili 1,2 litra) i dodajte u nju sitno narendani svježi džumbir (3 velike kašike) i skinite sa vatre, dodajte med (količinu odredite sami). Ostavite da stoji desetak minuta. Poslije procjedite čaj, dodajte trunku bibera i citrusni sok (od narandže ili limuna, perfekcionisti mogu potražiti bergamot). Pije se vruć.

Za ljubitelje hladnih napitaka - pojačajte citruse, med, dodajte led i nanu.

Znatiželjni ali oprezni mogu se ograničiti vodom, džumbirom i medom, svjedno će biti ukusno. NB: nemojte piti navečer, jer ovaj čaj bodri, uzgred dobar je protiv prehlade.
 

Inspiracija: lično iskustvo i interview S.Lutensa

 

Piše: jeca (jeca)
Članica PunMiris Cluba
 

 

 

 Prethodna Niche parfimerija Naredna


Advertisement

ana_marija
ana_marija

Ovo je uistinu jedan članak po mojoj mjeri...
Sviđa mi se kako je to složio tvoj stric: "kvarenje dva fina proizvoda-čaja i šećera", taj dio je članku dao jednu lijepu toplinu i osobnost...
Ponekad pijem zeleni čaj s đumbirom i limunom, odličan je, ali valjalo bi probati i tvoj recept...
Odličan članak!

Aug
19
2012
Aishwarya
Aishwarya

Vrlo ispirativan članak. Odjednom mi se neopisivo pije čaj od đumbira...

Aug
16
2012

Dodajte svoj komentar

Postani član ove online zajednice da bi mogao/la dodati svoje komentare. Registrujete se ovdje.

Advertisement

Popularni dizajneri i parfemi: