Kolumne Thierry Mugler Angel - Mirisna iskušenja jednog Anđela!

Thierry Mugler Angel - Mirisna iskušenja jednog Anđela!

09/22/10 10:56:26 (12 komentara)

od: Sandra Raičević Petrović

Svi mi u životu trebamo po nekog Anđela, dobrog da nas čuva a i lošeg da nas iskuša izazovima. Njegove moći su čudesne, snažne, silovite. Iskušenja koja nudi su neodoljiva, jestiva i zamamna.

Ovaj anđeo nije prema svima blagonaklon. Njegovo dejstvo ne ulaguje se svakom. Nekom je obožavan i svrstan u klasike dok ga drugi zaobilaze u širokom luku zbog mnoštva slatkiša.

Jedno je sigurno, Angel je prepoznatljiv, pamtljiv, ostaje u nosu i srcu i kopiran je do besvesti. Predviđen da bude mesija među parfemima 80-tih povukavši za sobom mnoge parfimere ka gurmanskim izdanjima.

Anđeo - kao čuvar naše aure u korelaciji je sa Muglerovim mirisnim čedom iz 1992. godine, koje ove 2010. godine stiče svoje mirisno punoletsvo. Dok je najavljivao lansiranje svog revolucionarnog Angela, Mugler je izjavio da se sve u stvari vrti oko aure, i kod Anđela i njegove uloge i kod parfema i njegove uloge.

Angel je miris koji se voli ili mrzi. Jedan od najkontroverzijih parfema na tržištu, ali i najpopularnijih! Njegovo dejstvo je značajno za čitavu parfimeriju, jer je pomerilo granice gurmanskih izdanja i donelo sasvim novi pravac u kreiranju.

Njegovo adiktivno dejstvo je značajno i za korisnike, koji ga poistovećuju i sa najbitnijim trenucima u svom životu, podsećajući na najdragocenije osećaje – bliskosti porodice, slavlja, novogodišnje trpeze, blagodeti, osećaje spokoja među bližnjima.

Givaudan kreira ovaj parfem 1992. godine i najavljuje ga kao orijentalno gurmanski, stvarajući tako novu olfaktornu kategoriju. "Između brutalnosti i slatkoće, prve note mirisne kompozicije "zagazile su" u pačuli. U pratnji nastupaju slađe note pralina, karamele i vanile." - T. Mugler.

Što se fame i fantazme oko ovog mirisa tiče, jasno se može videti i na Angel Fragrantica stranici sa rankom – ali i među timom samog sajta, koji je podeljen po pitanju ljubavi prema ovom mirisu.

Zoka: Volim Angel posebno u vreme zime. Podseća me na Novu godinu, na iglice jelke, a njegova slatkoća je vrlo neobična.

Elena: Sjećam se kako se pojavio u prodavnicama, bio je to pravi događaj, nešto neviđeno do tada, sve su žene gledale neobične primamljive bočice, izložene kao nakit na crnom (bilo je to u Moskvi). Niko se nije čudio zašto plava boja tako harizmatično snažno miriše, svi su je prihvatili kao zakon, kao da je oduvijek plava boja značila "slatko, teško, senzualno". To je bio i ostao slučaj kada osjećaš harizmu i bezuslovno se pokoravaš. Bio je preraskošan za mene, studenticu, u to vrijeme, usudila sam se da ga nosim tek mnogo godina kasnije. Divim se njegovoj ženstvenosti i moći, za mene je uvijek jedan od voljenih mirisa i velikih preokreta u parfimeriji.

Ivana: S obzirom da ne volim vanilu, u Angel-u je vanila na mojoj koži prenaglašena i snažnija od svih drugih sastojaka. Nije među mojim favoritima.

Sanja: Angel pripada posebnom tipu žena, ženskast je, dobro izveden i originalan. Ubija svojom dobrotom i jačinom, ali mi u njemu fali ona druga strana, mračnija i oštrija. Ne vidim ga u svojoj kolekciji, sa njim ja nisam ja.

Zašto je andjeo toliko popularan?

Veliki sam fan Angel-a i obasuću ga hvalospevima. Svaki od dizajnera trudi se da nekim mističnim i čudotvornim opisima ponudi tržištu svoj proizvod. Ja Angela ne doživljavam kao top-seller parfem uopste, kao izdanje koje treba dobro plasirati i prodati i možda je upravo zato, uz svoju odličnu sadržinu i fantastičnu bočicu postao višedecenijski hit. Žene su se divile i uživale, začarao ih je istog trenutka. Njegov cilj je postignut, revolucija je pokrenuta, Angel je atribut olfaktornog uživanja, grleći i mlade žene i starije dame i to širom raširenih ruku sa glasnim i srdačnim osmehom.

Kao eliksir radosti, on usrećuje, daruje bademe, čokolade, filove i slatkiše baš kao puna božićna trpeza, koja izaziva mirisom i ukusima torti i toplih kolača. Angel mnoge podseća na detinjstvo, kao i samog kreatora koji je upravo sećanja iz svog detinjstva utkao u svoju prvu mirisnu kreaciju. Drago mi je što su asocijacije na ovaj miris pozitivne, on zrači toplinom, podseća na lepe trenutke iz naših života, mami osmehe. Ovaj Anđeo je u mom slučaju dobronameran i volim što me čuva i mazi kroz sva godišnja doba.

U vrelo letnje vreme akordi pačulija se sakrivaju i ublažavaju od vreline vazduha, dok se voćne i čokoladne note šepure u kompoziciji.

Zimi su topli i reski akordi pačulija snažniji i dominantniji, laktaju se snažno i muževno kroz bademe, praline i smole. Voće je u obe varijante sveprisutno i veoma vešto poslagano.

Sokovi su gusti i pitki, slasni i sočni. Dovoljno je nabrojati kajsije, kupine, dinje, crveno voće, breskve, šljive mandarine – bogati voćni kaleidoskop harmoničnih aroma, združenih da ugode.

Mirisu sa toliko lica i boja, poklonjena je svetlo plava nijansa, netipična za ženske mirise. Kada bolje razmislim, ni jedna druga boja mu ne bi bolje odgovarala, jer svojom specifičnošću zaslužuje da bude drugačiji u svemu. Plavičasta boja u staklenoj zvezdi, ciljano je dizajnirana da osvoji i iskuša i žene i muškarce. Ovo je jedan od mirisa koji muškarci obožavaju da osete na ženama. Potajno naslućujem da ih njegove arome podsećaju na ukusnu hranu i čokoladne poslastice i da ih gurmanski nagon za slatkišima odvodi do ženske nadlanice a i dalje...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Angel je vešto poklonjen ženi koja treba da zavede, navede na glad i žudnju svoga muškarca. Mirisno oružje za koje ona često ni ne shvata da ostavlja silovit utisak, jer nema vremena za takva saznanja od uživanja u sopstvenoj auri svog andjela.

Igrajte se sa njegovim aromama, istražujte, naslućujte, radujte se. Njegove note zaslužuju žensku kožu, pripadaju auri, postaju deo nas. Kao kakav afrodizijak, Angel nudi savršen spoj svega što izaziva i mami na još u plemenitom smislu. Gurmani zapitajte se, koliko samo šećerne pene, voća i slatkiša nosite na mirisnim ogrlicama?

Kada pogledamo i kasnija izdanja, mogli bi zaključiti da Muglera fascinira svemir, neistraženo i netaknuto. Njegov web sajt je u tamno plavim bojama neba i kosmosa, a svi parfemi Angel kolekcije su njegove blistave zvezde.

Muglerova mirisna bašta je vešto poslagana na nebeskom svodu. Garden of Stars – kolekcija koja je usledila nakon planetarnog ludila za anđelom, ponudila je četiri varijante prvenca. Njihova struktura bazira se na klasičnom izdanju, uz istaknute arome potpisane u samim imenima ove četiri zvezde.

Ruža, ljiljan, božur i ljubičica isprepletane su sa medno voćnim i čokoladnim prstima Angela, topeći se sa užitkom u sopstvenim slastima. Ruža (Angel Rose) je najpribližnija klasičnom izdanju. Gusta, blago likerasta, gurmanska i zdrava, rascvetala, debelih somotnih latica, raskošna, mesnata, uljuljkana je na gurmanskoj postelji kompozicije. Ljiljan (Angel Le Lys) je nešto reskiji, hladniji i svežiji. Pačuli je izraženiji, a eho Angela stalno prisutan.

Ljubičica (Angel Violette) je najintenzivnija i najglasnija bar što se moje kože tiče. Glamurozna i somotna, blago puderasta i razmažena od svih slasti prvog izdanja, nadvija se nad klasičnom strukturom.

Najlepša varijacija osnovnog izdanja, ponuđena je sa božurom (Angel Peony), koji je savršen dar romantičnoj ženi. Ovo izdanje daruje pesmu proleća, raziganu svežim povetarcima zelenih nota, kao da pevuši prve stihove nakon duge zime.

Tokom razvoja ovog izdanja, osnovna verzija Angela kao da samnom igra žmurke, čas se pojavi i prikaže, a čas vešto sakrije iza rascvalih cvetova božura. Blaga i smirena, savršena je za romantične duše koje sebe nikako ne mogu da vide u ljubavi sa klasičnim izdanjem.

Da li je potrebno ovoliko varijacija savrenog Angela? Odgovoriću DA, jer su i Angel i njegove naslednice i varijacije čitav jedan univerzum stvoren za različite žene. Baš kao punjene čokolade kombinovane sa najboljim lešnicima, jagodama, grožđicama i filovima od voća, tako i Angel nudi najbolje od sebe i najbolje od ključnih sastojaka u ostalim izdanjima (ruža, ljiljan, ljubičica, božur).

Kolekcija Angel Garden of Stars:
Angel Rose
Angel Violette
Angel Peony
Angel Le Lys

Garden of Stars pored cvetnih esencija dobija i nove boje tečnosti a i oblik bočica, sa čepom koji podseća na trag zvezda padalica. Ove četiri varijacije sigurno su mnogima ispunile parfemske želje.

Ženstvenost kod ovih izdanja naglašena je ružičastim i ljubičastim nijansama, dok kvalitet esencija ostaje netaknut.

Bočica klasičnog Angela dostupna je u nekoliko varijanti, a najprepoznatljivija kao zvezda koja savršeno staje u šaku. Hladno staklo, hladno plava nijansa boje i srebrni deo zvezde na kome je integrisana prskalica spreja zavaraće sve koji nisu potpali pod njegova iskušenja. Kontrast hladnog i toplog, pitomog i strastvenog, prijatnog i razuzdanog savršeno je utkan kroz čitavu temu. Miris definitivno ima dualističku prirodu i samim tim i podeljenost na ljubitelje i omražene.

Bočica Angela je bila pravi izazov za kreatore u tehnološkom smislu. Omiljeni simbol Muglera, nakon dve godine kreiranja uspeva da otelotvori Verreries Brosse. Plavičasta boja tečnosti i sama zvezda, reprezentuju Muglerov univerzum.

Nakon prvog izdanja i klasične zvezde, pojavljuje se mnoštvo limitiranih edicija. Kod nekih izdanja promenjena je samo forma bočice među kojima se mogu naći staklene zvezde u različitim oblicima, dok je kod nekih došlo do male promene i nota. Većina ovih bočica dostupna je i u refill varijanti. Predstavljeno je i nekoliko umekšanih i svežijih letnjih izdanja namenjenih toplijem vremenu (Angel Sunessence Legere, Angel Sunessence Bleu Lagon i dr), za koje se slobodno može reći da izlaze u susret i ženama ja koje je Angel presnažan.

Muglerov hedonizam pomera granice kreiranja te lansira i nekoliko verzija parfemskih likera u fenomenalnim bočicama. Pretenciozna izdanja opravdavaju kvalitet i ekscentričnu ideju, darujući kompozicije koje su proizvedene na način na koji se dolazi do najfinijeg konjaka.

Mirisna fuzija nota ostavlja se da odstoji u burićima od drveta trešnje, skladištena 23 nedelje u podrumima Remi Martin, sve do postizanja najfinijih aroma.

Dva takva izdanja su Angel La Part des Anges iz 2007 i Angel Liqueur de Parfum iz 2009. Angel La Part des Anges u nazivu koristi izraz poznat kod vinara (La Part des Anges – deo koji su otpili andjeli, andjeoski deo), ali i kod alhemičara (u Srednjem veku alhemičari su isparljive supstance nazivali „anđelima“).

Angel i Alien nedavno dobijaju i nove eco bočice, koje oživljajavu tradiciju parfemskih fontana, na Izvoru - jedinstvenoj mirisnoj fontani koja daruje čudesnu mirisnu tečnost. Ova ideja inspirisana je tradicijom koja datira iz 17-tog veka i pažljivo kreirana. Sve bočice su vredni objekti dotaknuti istorijom i emocijama, dizajnirane da traju večno.

Posle svega napisanog, jedno je sigurno, Angel ne može ostati neprimećen, njegovo dejstvo je namenjeno svima, a njegov uticaj nesaglediv. Angel je klasika, gurmanska čarolija, iskušenje, plemeniti dar. Ovaj anđeo otpio je i ukrao dobar deo mog srca.

Autor: Sandra Raičević Petrović
            (sandrina_bambina)
 

             Urednik Punmirisa
        
 
 

 
 Prethodna Kolumne Naredna


Advertisement

Miss_Queen
Miss_Queen

Nisam luda za prafemom, ali je vec zasluzio da se nazove epskim :)
Sve pohvale za text ♥

Sep
29
2010
dea
dea

Ne volim Angel, ali volim Sandrinine tekstove.;-)))))

Sep
26
2010
sandrina_bambina
sandrina_bambina

Hvala Vam puno!!!


Sep
26
2010
Alisa
Alisa

Jako lijep članak, kroz cijeli text se prožima ljubav prema ovom mirisu.

Ja nisam ljubitelj ovog parfema, mislim da mu naziv ne priliči, slušajući priče i bakina predavanja o andjelima u djetinjstvu, zamislila sam da mirišu drugačije, prozračno, mekano svileno, mliječno (o da, sve to), a od neke prigušene slatkoće u pozadini, nešto što ne štipa za nos i nije napadno i prejako, neki kolačić koji odiše cimetom. Poput bakinih tzv. 'lenjih pita', sa domaćim tjestom.

Kada pomirišem Muglerovog Angel-a, odmah me u backstage-u misli dočeka Lolita L. Slatkoća i senzualnost u velikim količinama.

Mene ovaj miris podsjeća na sexypilne plavuše. Na prvu ženu koja je ponudila jabuku, nevino-zavodljiva, slatka dopadljiva, privlačna i neizbježno osjetna.

Eva, ne Angel :)

Sep
23
2010
SubstituteForLove
SubstituteForLove

Prekrasan članak o prekrasnom parfemu. Bravo Sandrina! I smatram da A*Man i Innocent itekako zaslužuju svoje članke, te ih je u ovome jednostavno nepotrebno spominjati.

Sep
23
2010
mayalena
mayalena

Iscrpan i divan clanak, sve o Angel-u. Uzivala sam citajuci!

Sep
23
2010
Niiina
Niiina

lijep članak....sve rečeno....super parfem...

Sep
23
2010
ametist
ametist

Pa sad ti odoli....
Ne može se ostati ravnodušan na ovaj miris.

Sep
22
2010
zoka
zoka

Sandrina je rekla sve o Angelu :-) Ili ga volis ili ga mrzish nema sredine.

Sep
22
2010
suncica
suncica

sandrina, prekrasan clanak! kao i uvijek :).

Sep
22
2010
A*Men
A*Men

Koliko vidim nije spomenut ni Innocent nekad poznat pod iemnom Angel Innocent i njegove inačice

Sep
22
2010
Zgb
Zgb

Ček malo, cijeli taj članak, a ni spomena o kultnom A*Men parfemu za muškarce?

Nadamo se da će idući jedan lijepi fancy članak biti posvećen A*menu, parfemu mislim, a može i članu sitea, onak iz fore :)

Sep
22
2010

Dodajte svoj komentar

Postani član ove online zajednice da bi mogao/la dodati svoje komentare. Registrujete se ovdje.

Advertisement

Popularni dizajneri i parfemi: