Kolumne Nicolas Danila: Aladin Gardens - inovativna kolekcija prirodnih mirisa bez alergena

Nicolas Danila: Aladin Gardens - inovativna kolekcija prirodnih mirisa bez alergena

06/25/11 13:23:21 (3 komentara)

od: Sandra Raičević Petrović

Umesto da ovu priču započnem nazivima parfema i opisima njihovih sastojaka, želela bih da pre toga svi zajedno prošetamo kroz čudesni svet prirode, posetimo sedam čudesnih bašti i osetimo njihovu moć i lepotu. Osećaj mirisa jedan je od čuda prirode, čulo koje podstiče naša osećanja, želje, apetite, sanjarenja i istine o materijalnom oko nas. Priroda nam je poklonila toliko toga lepog, na dohvat ruke, što je vidljivo i nevidljivo golim okom a osetno.

Zapitajte se, koliko je fantastičnih mesta na ovome svetu koje želite da posetite? Koliko je čudesnih predela prepunih drugačijih biljnih vrsta, drugačijih cvetova, drugačijih aroma koje oni nude. Neka od tih mesta su nam bliska, poznata, opipljiva i stvarna, a neka su toliko daleko od nas, te ih za života možda nikada nećemo videti ni iskusiti. Jedan od razloga zašto toliko volim parfeme i njihovu suštinu je upravo ta veza između slikovitosti i neopipljivosti.

Ako su oči ogledalo duše, onda su parfemi vrata ka svetu snova" - N. Danila

Loading...

Zašto je svet mirisa toliko važan?

Iskusila sam do sada nekolicinu mirisnih kompozicija koje su me odvele daleko, jasno predstavile i oslikale mesta na kojima nisam nikada bila a baš tako ih doživljavam. Kada zatvorite oči i zamislite svet koji vam nije blizak, bilje i šume koje nikada niste omirisali ni videli vašim okom i kada se sve svodi na boje i percepcije viđenih slika bez jasnog doživljaja mirisa, mašta je tu da upotpuni vaša razmišljanja. Iskustva stečena u životu, naročito onih koji su imali tu sreću da putuju, vide, osete i oprobaju druge destinacije celim svojim bićem, nagone ih da prenose svoja osećanja kreacijama koje će na neki način obeležiti njihov put.


Naše današnje putovanje započinjemo od Evrope. Baš zato što je Evropa kontinent koji mi je poznat, koji sam uspela da doživim, da osetim njegove mirise i iskusim arome pojedinog bilja i cveća koje ovde uspevaju. Počeću od fine Evropske bašte, jer je ona upravo najomiljenija bašta Nicolas Danile.

Prateći savete Nicolasa, uz svako probanje mirisa, zatvorila sam oči i pustila mašti na volju. Evropska bašta je sočna. Kada ušetate u nju ona je prolećna, slasna i veoma pitka. Kao da ste se našli u vrtu punom svežeg zelenog bilja, svežeg i slatkastog cveća, zdravog i jedrog. Ova bašta raduje voćnim sokovima koje omamljuju i vesele.

Pri razvoju, Evropska bašta postaje sve elegantnija, cvetnija, prepuna nežnosti, suptilna. Cvetovi koji poklanjaju svoje arome kao da govore o svojoj tradiciji, prefinjenosti, skromnosti i jednostavnosti. Bašta koja je inspirisana romantikom, savršeno je oslikana: zelenim notama sveže sečenog lišća, aldehidima, citrusima, anisom, irisom, jorgovanom, jasminom, resedom, vetiverom, sandalovinom, pačulijem i mošusom.
 

Nakon Evrope, putujemo u Aziju. Azijska bašta je jedna od mojih omiljenih bašti kolekcije Nicolasa Danile. Takođe sveža i prolećna, bašta u kojoj osećate mir i spokoj. Ključ harmonije azijske bašte je u kombinovanju sastojaka sa tamošnjeg podneblja. Kristalno zelene note bambusovog lišća, okružuju vas i nude unutrašnji balans i harmoniju. U ovoj bašti možete meditirati, ležati na rosnoj travi i gledati u nebo, odmarati se celim svojim bićem. Cvetne note koje prate zeleni početak ne unose slatkoću ni previše sokova, jer azijska bašta ima za cilj da vas rehabilituje tajnim i strogo čuvanim istočnjačkim veštinama.

Orijentalni prizvuk je skoro opipljiv. Tamjan nudi misteriju podneblja, uz gorke bademe i elegantni vetiver. Azijsku baštu bih preporučila i muškarcima. Ne dozvolite da vas odbije ružičasta bočica – miris koji se unutra krije mogao bi savršeno odgovarati i vama. Miris je oslikan notama bambusovog lišća, morske trave, mente, akordima kiše, ciklame, jasmina, vodenim notama, mentom, olibanumom, vetiverom, mošusom i sandalovinom.
 

Poseta Azijskoj bašti je prečistila sve moje misli i osnažila duh. Putujem dalje, ka baštama Arabije. Uzbudljive bašte Arabije nisu previše orijentalne. Savršeno su prikazane u svoj svojoj lepoti. Očekivala sam naglašenije arome orijenta i svega što očekujemo od arapskih mirisa, a kada sam se dobro zamislila nad notama ove bašte, shvatila sam suštinu njihove svežine, gracioznosti i lepršavosti. Arapske bašte nude sve lepote koje se kriju iza visokih zidina. Ove bašte su pažljivo uređene, prepune su ruža puzavica, cvetne latice plutaju i plivaju u fontanama sa vodom, sve je svetlo, zeleno i veoma prijatno. Ovo je idelano mesto koje bih volela da posetim i uživam u pažljivo osmišljenoj lepoti.

Arapske bašte gajene su za uživanje, one nisu divlje, raskalašne, već misteriozno sazdane i izvezene orijentalnim nitima. Arapska bašta oslikana je citrusima, notama ozona, bršljanom, zelenim notama, ružama, ciklamama, irisom, šafranom, lipovim medom, vetiverom, pačulijem, sandalovinom i vrstom papirusa (Nagar Mota) koji uz šafran naglašava orijentalni šmek.

Uživala sam u šoljici aromatičnog čaja popijenog u Arapskoj bašti i putujem ka slasnim voćnim sokovima koji nudi topla Kalifornija. Ukus pomela u ustima poklanja citrusno i slatko osveženje, donosi obilje dobrih vibracija i pozitivne energije. Dinamičan avanturistički duh ove bašte istaknut je blistavim citrusnim aromama i voćnom svežinom. Zeleni miris bršljana i cveće su samo suptilna pratnja koja je tu da isprati neobični prikaz citrusa.

Amerindian Garden oslikana je notama ozona, listovima ljubičice, bršljana, aldehida, grejpa, rabarbare, ruže, jasmina, kedra, vetivera, pačulija i sandalovine.

 

Nakon dinamične kompozicije Aljaske hrlimo ka bašti koja idilično oslikava osećaj sreće. Sam miris savršeno prenosi tu emociju. Nekoliko kapljica do raja – u bukvalnom smislu poklanja Polinežanska bašta. Ponudiće vam tirkizno plavo more, peščane plaže, topli pesak, bujno zelenilo, ukus kokosa u ustima i miris najkrasnijeg egzotičnog cveća zadenutog u vašu kosu. Polinezija će vam svojom lepotom i izobiljem zavrteti pamet. Preplaviće vas osećaj ispunjenosti, radosti i (ono što nam je svima potrebno) osećaj kao da ste na odmoru.

Nicolas Danila nas ovim mirisom ne vodi u baštu, vodi nas na more, na tirkiznu obalu okruženu palmama, na odmor sa voćnim koktelom u ruci ukrašen cvetovima, na rajske obale gde plavo nebo ljubi plavu morsku vodu. Boja bočice vam sve to i dočarava. Polinežanska bašta oslikana je notama morske vode, svežim i iskričavim akordima, aldehidima, frangipanijem, Apetahi tiarom, začinima, vanilom, solarnim notama, transparentnim drvenim akordima i puderastim notama.

Narandžasta bočica donosi sunčani zagrljaj baštama Amazonije. Veoma aromatična, uzbudljiva, neočekivana, ova bašta nudi pregršt nijansi, koje se prelamaju baš kao i zraci sunca kroz gusto granje amazonskih šuma. Zelena bašta po mom mišljenju nudi slobodu i izražaj u svakom smislu, kombinuje sve najbolje iz prirode, mlade listove, drvene note, rosno cveće i zrelo voće. Bašta Amazonije je beg u prirodu, hod neistraženim stazicama, bliski kontakt sa lepotom i prirodnom energijom.

Bašte Amazonije ugostile su me čajnim aromama Yerba Mate, kosu mi ukrasile cvetovima narandže i passion flower-om, a staze posule mekim i vanilasto puderastim cvetovima heliotropa. Sandalovina i mahovina ovom mirisu donose šumske boje, zdrave i prirodne zelene obrise. Miris je oslikan notama citrusa, svežim aromatičnim akordima, zelenim notama, passionflowerom, cvetom narandže, čajem, puderastim notama, yerba mate čajem, suvim drvetom i mahovinom.

 

 

 

Bašta koja nudi najviše slasnog voća je Aboriginal Garden. Njen voćni izazov je nemilosrdan, naglašen, opojan i uzbudljiv da sa nadlanice možete osetiti miris zdravih i jedrih kriški voća koji se tope u soptvenim sokovima. Oba mirisna bašta obuzima sva moja čula, razigrava se sa mojim osećanjima, uživam u njoj. Jedna je od mojih omiljenih. Volela bih da imam baš ovakvu baštu. Veoma plodnu, u kojoj ću se radovati, brati ukusne plodove, kušati ih.

Miris voća propraćen je zelenilom, koje je samo pratnja, uz fine smolasto kremaste note bez prenaglašenih slasti. Note koje je opisuju su citrusi, aldehidi, vazdušaste note, crveno voće, tropsko žuto voće, ruža, boronia, sandalovina, kumarin, mleko i akordi slame.

Nicolas Danila dovitljivo i iskreno nudi sedam bašti na dar. Dovitljivost vezana za prekrasne vrtove krije se u odličnom konceptu o sedam lepota, sedam uživanja i prepuštanja različitim mirisima i osećanjima. Nicolasova iskrenost utkana je u kompozicije koje su rađene sa puno pažnje i uz izazov da tehnološki ponude bolje i drugačije od svega što već postoji.
 

Sve Nicolasove bašte smiruju na različite načine. Kao povelika doza olfaktorne meditacije. Poklanjaju osećaj sreće. Ukazuju na sočnost života. Svi mirisi kolekcije odišu specifičnom svežinom, bez obzira na note koje sadrže. Ostavljaju utisak čistog vazduha i prirodnih aroma, baš kao da ste se zadesili na pomenutim destinacijama nakon kratke proletnje kiše, koja svežinom pojačava i naglašava sve esencije prirode još bujnije i silovitije.

Od intervjua koji sam vodila sa Nicolas Danilom, desilo se nekoliko značajnih stvari vezano za njegovu kolekciju. Mirisi Nicolas Danila Aladins Garden su postali dostupni na online prodaji Le Bon Marche, kao i na zvaničnom sajtu Nicolas Danila (pisati na mail: [email protected]).

Takođe, mirisi su predstavljeni u hotelu Ritz u Parizu na veoma značajnom mestu. Ovaj pariški luksuzni brend, svoje mirise izlaže u izlogu dizajniranom kao mirisno drvo. Na improvizovanim granama ovog mirisnog drveta nalaze se sedam mirisa ove veoma kvalitetne kolekcije.

Stablo koje "nosi" staklene grane na kojima su 7 bočica kolekcije povezuje zemljište, Zemlju, ističe značaj naše jake veze sa prirodom. U samom izlogu postoje i sedam različitih konfiguracija stakala na kojima stoje mirisi. Prezentaciju kolekcije Nicolas Danila dizajnirao je poljski umetnik i slikar Adam Kravietcki iz Pariza.

Izlog u kome se nalaze parfemi Nicolas Danile je na putu ka baru Hemingway u hotelu Ritz. Nicolas kaže da je ova simbolika veoma važna za njega jer je upravo njegova od omiljenih knjiga „A Moveble Feast“.

Aladin Gardens kolekcija nedavno je predstavljena i u muzeju Osmotheque a uskoro će se naći i na zvaničnoj stranici – na naslovnoj web stranici među novim izdanjima. Najvažnije od svega je istaći da su ovih sedam mirisa inventivni proizvod na parfemskom nebu.

Njihove kompozicije sačinjene su od prirodnih sastojaka bez alergena. Izraženo u procentima: Europien Gardens imaju 22,9% prirodnih sastojaka, Amerindien Gardens imaju 44% prirodnih sastojaka, Asian Gardens imaju 22% prirodnih sastojaka, Arabian Gardens imaju 27,5% prirodnih sastojaka, Amazonian Gardens imaju 60% prirodnih sastojaka, Aboriginal Gardens imaju 24% prirdonih sastojaka dok Polynesian Gardens imaju čak 66% prirodnih sastojaka.

Vodeći se srećnim i magičnim brojem 7, Nicolas Danila distribuira svoju kolekciju na 7 lokacija: Pariz, New York, Tokyo, Dubai, Rio, Sidney i Bora Bora. Kolekciju od sedam mirisa kreirala je  Laure-Leta Jacquet dok je kreator prekrasnih bočica legendarni Pierre Dinand.

 

Photos: Syringa by Claus Rebler, Garden Camelia Blooms by Tempei Manaka, Jardins de Versailles by Photogra Fer; Bora Bora by tiarescott.

Foto kolaži by Sandrina.

 

Sandra Raicevic Petrovic

Autor: Sandra Raičević Petrović
            (sandrina_bambina)
 

       Izvršna urednica Punmiris-a
        
 
 


 

 Prethodna Kolumne Naredna


Advertisement

helida
helida

Fantastičan članak. Hvala Sandrina, nadam se da ću imati prilike probati koji od ovih mirisa

Feb
04
2012
mihailo_vukoicic
mihailo_vukoicic

Fenomenalan članak. Jao, sad bih dao sve na svetu da mogu da probam ove mirise. Još kaže 'prirodni, bez alergena'. Hvala, Sandrina!

Jun
26
2011
Martins999
Martins999

Prekrasan članak, zahvaljujem od srca, uživala sam čitajući!
I naravno preporučam svima da isprobaju ove mirise, sigurna sam da će im bar jedan ukrasti srce :)

Jun
26
2011

Dodajte svoj komentar

Postani član ove online zajednice da bi mogao/la dodati svoje komentare. Registrujete se ovdje.

Advertisement

Popularni dizajneri i parfemi: