Kolumne Nejma Aoud Collection - Šest lica Oud-a

Nejma Aoud Collection - Šest lica Oud-a

11/20/10 15:18:48

od: Sandra Raičević Petrović

Kolekcija Nejma predstavljena je 2009. godine kao inspirativna priča o arapskoj junakinji Nejma i Veziru, interpretirana na malo drugačiji način. Mirisi kolekcije predstavljaju deliće jedne duše, duše Nejma, tj sedam njenih kćeri, koje svaka na svoj način poseduju deo nje a i svoje su, posve drugačije.

Svaki od mirisa nosi deo njene duše i daruje različita lica ouda. Oud (agar) u sedam različitih varijanti, namenjen je i muškarcima i ženama kao vodič i pratilac bogatim i raznovrsnim kompozicijama među kojima će ljubitelji arapske parfimerije sigurno pronaći svoje favorite.

Prva tri mirisa kolekcije kreirana su sa jasnim potpisom arapske parfimerije dok su Nejma Four, Nejma Five i Nejma Six prilagođeni evropljanima ali takođe protkani oudom. Nejma Seven je gurmanski miris.

Nejma One - sastav: šafran, muškatni oraščić, cimet, mandarina, kim, vetiver, cvet narandže, oud, duvan, mošus, sandalovina, vanila.

Za ljubitelje začinskih mirisa sa toplim, kremastim tragom i ledenim ehom ouda.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prvo pa „muško“! U ovaj miris sam se zaljubila na prvo probanje. Moj favorit uz Nejma Three, koji ističe sasvim drugačije lice ouda. Začini su toliko razigrani i topli, raskalašni i bogati, ostavljaju dojam domaćinske kuće, dok je oud u ovoj mirisnoj priči samo hladnjikavi povetarac koji kao da rashladjuje (i raspiruje) sve ove vruće i ljute nijanse koje su prava slika vrele Arabije. Začini su veoma intenzivni i jasni, štipaju za nos i vuku za rukav, naglašavajući oštrinu i brutalnost mirisima. Cimet je tu da umeška priču, blago je zasladi i zataška žustrinu.

 

Aura mirisa je fantastična kao i intenzitet. Što više udišem i razaznajem nijanse, to mi se metalna nota ouda gubi iz vida, ne detektujem je iako je tu i sve vreme radi i ledi. Pri razvoju mirisa, on postaje komotniji, kremastiji, masa je tamna i gusta, a oud oko nje kao da razigrava hladnoću. Odličan balans služi da se vrele i hladne note dugo drže na koži ne dozvoljavajući monotoniju ni linearnost.

 

Osnova je komotna, sve toplija i kremastija, senzualna i mazna. Da nema oštrine agara mogla bih reći i meka i nežna, vrlo prijatna. Tamnih nota čokolade nema (navedenih u sastavu), ali čitava struktura ostavlja utisak tamne i guste mase, koja poklanja blagu slast i bogate začine, baš kao da je vrući čokoladni krem umešao svoje magične prste.

Nejma Two sastav: ruža Prelude, ruža Ottoman i ruža Centifolia, oud i sandalovina.

Nejma Two poigrava se sa kraljicama (Prelude, Ottoman i Centifolia ružama) i oudom.   Bezobrazna i intenzivna kompozicija, inspirisana lepotom ruže daruje zaista bogate nijanse, praćene drvenim taktom hladnog plašta ouda i kremaste i tople sandalovine. Miris je namenjen ljubiteljima arapske parfimerije i poklonicima kompozicija sa ružom kao dominantnom.

 

    Nejma Three sastav: Bugarska ruža, arapske ruže, Damask ruža, hibiskus,
    ylang- ylang, oud, sandalovina.

Nejma Three je moj lični favorit kolekcije uz Nejma One. Miris koji svojim ledenim i elegantnim notama ostavlja utisak belog, svetlog, nepobedivog. Takođe miris zasnovan na ružama koje su kontrast mirisu Nejma Two, ledenog, hladnog i prefinjenog traga, savršeno definisanog i čistog. Ako ovaj miris predstavlja jednu od kćeri, ona bi bila najsjajnija, najblistavija, u dugoj beloj svečanoj odori. Ostale note ledeni oud i ledene ruže zataškavaju svojim plesom, ostavljajući utisak arapskog sna i glatkih belih peščanih dina.

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nejma Four sastav: geranijum, ylang-ylang, breskva, bergamot, narcis, otto ruža, labdanum, pačuli, oud i sandalovina.

Nejma Four je veoma specifična. Isprobana je u više navrata i na mojoj koži ističe notu slatkasto zelenog narcisa sa nežnim jedva čujnim tragom ouda. Ništa drugo ne osetim, a kompozicija se ubrzo stiša i nestane. U tragu ostaje samo slatka i meka nota vanil šećera. Jako lepo, šteta što kratko traje!

Iz razloga što svi ostali mirisi kuće zaista dugo traju na mojoj koži, veoma su jasni i zaista glasni, rešila sam da Nejma Four testiram i na muškoj koži, a probala ga je i moja prijateljica.

Svako od nas je dobio različitu kompoziciju, bar što se intenziteta i trajnosti tiče, mada je, na žalost, kod mene fini miris narcisa najkraće trajao. Prijateljici se istakla nota ouda i nadvladalo cveće. Narcis nije bio u prvom planu, cvetne note delovale su zajedno, kao buket. Kod nje je ovaj miris dosta svežiji, blistaviji i znatno dugotrajniji. U prvom planu su pored ouda osetne i smole a i voćni sokovi. Na muškoj koži se ovaj miris razvio slično kao na prijateljičinoj. Oud je snažniji, oštriji i brutalniji, praćen finim cvetnim notama, blago kiselkastim i iskričavim. Trajnost solidna kao i intenzitet. Blago njima.

Nejma Five sastav: bergamot, grejp, breskva, ribizla, jasmin, neroli, narcis, ljubičica, ruža, vetiver, sandalovina, pačuli, amber, začini i oud.

Nejma Five je vesela gurmanka. Začini i voće su kombinovani kao da vas primaju u goste u svoj topli dom i služe trpezom prepunom đakonija. Nejma Five je druželjubiva i vesela kćer, koja raduje kolačima, slatkišima, voćem i ukusnim slatkim pićima koji zavode i omamljuju. Oud je i ovde ukrojen samo kao pratnja koja daje do znanja da se radi o mirisima potpisanih Orijentom. Cvetni nektar iz srca, svež i sočan mami na mirisanje i imate utisak da bi ga istog trenutka mogli i popiti. Slatkast i blago lepljiv, cvetno voćni sok baškari se na blagim začinima, drvenim notama, oudu.

Nejma Six sastav: Petit grain, ribizle, kokos, začini, bergamot, jabuke, ananas, mandarine, tamjan, tonka, oud, mošus, sandalovina.

Nejma Six je najslađi miris čitave kolekcije (ali ne i presladak jer ljutkasto suvi začini to ne dozvoljavaju). Početak izaziva egzotičnim miksom sokova i začina kombinovanih sa kokosom. Kao da vam prenosi ugodne momente sa neke daleke obale, poklanjajući toplo i ugodno leto u tamno crvenoj bočici. Dimasto srce prepliće tamjan i tonku, koji ne menjaju kurs ostaju topli i mazni. Začini i oud u osnovi kompoziciji daju ljuće i hladnije note, ne narušavajući topli i ugodni sklad, već raspiruju maštu suvim i senzualnim nijansama koje miluju kožu. (Kome je Ambre Gris od Balmain bio suv i presladak, može da pokuša sa ovim izdanjem).

Sedmi miris nedavno je predstavljen. Nejma Seven je gurmansko izdanje i uskoro ćemo pisati više i o njemu.

Bočice ove kolekcije oblikom podsećaju na figuru topa u šahu. Postavljene su na crno beloj tabli, spremne za mirisnu igru sa ljubiteljima parfimerije i istraživanja. Oud je ovom kolekcijom predstavljen na različite načine, negde je intenzivan i brutalan a negde je samo fina i diskretna pratnja drugim sastojcima.

Jedno je izvesno, uživaćete u nijansama i potezima koje mirisi kolekcije Nejma vuku po vašoj koži. Dva mirisa ove kolekcije su moji favoriti i ukoliko ih poredim sa dosta drugih izdanja zasnovanih na oudu i kreiranih po uzoru na arapsku parfimeriju zaista mogu da kažem da su sa samo par pravih poteza načinili šah-mat nad mojim čulima!

 

Kolekcije Nejma Aoud i Puro by Nejma promovisane su i u La Villa Sesame and Sagma u oktobru 2010. godine u Mougins France - pogledajte reportažu.

Photos: Josh Sommers - Desert Moon Rising; Luis de Bethencourt - White Rose

 

Autor: Sandra Raičević Petrović
            (sandrina_bambina)
 

           Izvršna urednica Punmiris-a
        
 
 

 

 Prethodna Kolumne Naredna


Advertisement

Dodajte svoj komentar

Postani član ove online zajednice da bi mogao/la dodati svoje komentare. Registrujete se ovdje.

Advertisement

Popularni dizajneri i parfemi: