Mirisi Prirode Mistični vodeni cvijet - lopoč

Mistični vodeni cvijet - lopoč

11/19/08 05:30:02

Miris koji je nježan, ali ženstven, puderast i lako pamtljiv, sasvim sigurno je miris lopoča. Poznat je i pod imenom lotus, a u prirodi se najčešće pojavljuje u tri boje – bijeloj, ruzičastoj i plavoj. Ono što je jako zanimljivo kod lopoča jeste da je jedan od rijetkih cvjetova koji raste u vodenom, najčešće močvarnom svijetu. Dok se njegovo korijenje nalazi duboko u mulju, duga stabljika napreduje prema svjetlost, te široki zeleni listovi i krupni cvjetovi bujaju na samoj površini vode.

Ovo vodeno cvijeće izgledom i veličinom svojih cvjetova najsličnije je lokvanju. Od ostalih biljaka, sličnije je grmovima i drveću nego cvijeću, što se najvjerojatnije pripisuje razgranatom korijenju i stabljici s granama. Zanimljivo je da se cvijet lopoča otvara danju, dok se noću zatvori i potone u vodu. Cvjetovi mogu narasti do promjera 20 cm, na ogromnim zelenim listovima od čak 60 cm u promjeru. Sama biljka ima deblje stabljike, te može narasti do 5 metara u širinu.

Boje ovog prekrasnog cvijeta kreću se u paleti pastelnih nijansi: snježnobijela, žuta, ružičasta, jarkoljubičasta, pa čak i plava. Cvijet se razvija iz sjemena, a dob najstarijeg pronađenog sjemena je otprilike 1300 godina!

Postoje dvije glavne vrste lopoča, a to su:
- Nelumbo nucifera- Plavi ili indijski lopoč, poznat i kao sveti cvijet Hinduizma i Budizma. Također se štuje kao nacionalni cvijet u Indiji i Vijetnamu, gdje se od njegova korijenja i sjemenki pripremaju jela azijske kuhinje. Ova vrsta lopoča potječe čak iz drevnog Egipta, gdje su ga jeli pripadnici visoke klase, te se crteži s prikazom ovog cvijeta nalaze po starim zidovima i stupovima. Nekada je rastao prirodnim putem u prostranstvima Azije, od Vijetnama do Afganistana, ali danas se većinom uzgaja u umjetnim vodenim vrtovima u Aziji i Australiji;
- Nelumbo lutea - američki lopoč koji je rasprostranjen zahvaljujući američkim Indijancima koji su ga koristili kao izvor hrane. Danas se može naći u SAD-u, u srednjeameričkim zemljama (Meksiko, Honduras), te na Karipskom otočju. Tradicionalna boja je bijela ili blijedožuta, ali su križanjem s indijskim lopočem dobivene brojne druge nijanse.

Cvijet, sjeme, mlado lišće i korijenje (rhizomes)su jestivi, te se koriste u tradicionalnoj kuhinji azijskih zemalja poput Kine, Indije, Koreje, Japana, Pakistana. Mogu se jesti sirovi ali obično se koriste kao kuhano povrće, juhe, biljni čaj, suho voće, pa čak i kao slatkiš, najčešće puding od riže! Osim toga, plavi lopoč sadržava nuciferin, hipnotički sastojak, koji izaziva halucinacije kada se pomiješa s vinom.

Tajanstveni lopoč ima bogatu simboliku, koja varira od jedne kulture do druge. Najzanimljivije je da ga se asocira sa čistoćom i neokaljanosti: iako raste iz mulja močvare, probija se kroz vodu i dopire do svjetla gdje pokazuje svoj prekrasan cvijet. U hinduističkoj tradiciji, lopoč se veže s božanskom ljepotom i čistoćom, kao i s plodnošću, blagostanjem, znanjem i prosvjetljenjem. Širenje njegovih cvjetova podsjeća na širenje duše, a često se božanstva prikazuju kako sjede na cvijetu lopoča.

Slično je i u Budizmu, gdje lopoč simbolizira čistoću tijela i uma. Buda je prikazan kako sjedi na velikom listu ili cvijetu, ili kako korača, a na mjestu gdje mu je noga dodirnula tlo, rastu upravo lopoči. U New Delhiu je čak izgrađen Lotus-Hram. U Kini je ova vodena biljka simbol elegancije često korišten u poeziji. U Egiptu je simbol sunca, stvaranja i ponovnog rođenja. U kršćanskoj simbolici zamjena za lopoč je bijeli ljiljan, kojeg je Anđeo Gabrijel donio Djevici Mariji pri navještenju Isusova rođenja, kao simbol plodnosti i čistoće.

U današnje doba moderne civilizacije, lopoč možemo naći na nakitu: kao privjesak na ogrlicama i narukvicama ili kao motiv na prstenju. Mnogo je tražen i kao ukras na tijelu – u obliku tetovaže, bilo sam ili u kombinaciji s nekim dalekoistočnim božanstvom. Poznat je i položaj lopoča u meditativnoj jogi, koja postaje sve popularnija. Tijelo ima položaj sličan lopoču, po čemu je i dobio ime. Osim toga, lopoč i lokvanj su veoma popularne dekorativne biljke u suvremenim vodenim vrtovima. Svojim prekrasnim cvjetovima ukrašavaju mala umjetna jezera, bare i ribnjake, te pružaju osjećaj spokoja i opuštanja tijela i duha.

Miris lopoča je prekrasan, čist, nježan, opojan i vrlo puderast. Teško je sačuvati ga, a njegov ekstrakt se još teže dobiva. Posjeduje određenu blagu slatkoću. Kada ga pomirišete, osjećate se kao da ste u nekom drugom svijetu, svijetu smirenosti i blagostanja. Opušta čula i na suptilan način vas smiruje…

Parfem koji vrlo vjerno prikazuje bijeli lopoč u svoj njegovoj čistoći sasvim sigurno je KenzoKi White Lotus. Kako mu samo ime govori, on opušta svojim djelovanjem. Ima oblik osvježavajuće mirisne vodice, koja je blagotvorna za kožu, te ostavlja dug trag na njoj. Ovaj parfem je vrlo čist i jasan, ali u isto vrijeme nježan poput same latice lopoča i vrlo je puderast. Kad malo odstoji na koži čini se poput najfinijeg bebi-pudera koji njeguje i osvježava kožu.

Lopoč u kombinaciji s drugim vodenim cvijećem pronaći ćete u parfem L'eau d' Issey od Isseya Miyakea. Ovaj parfem je izrazito čist, svijetao i pitak poput vode. Ima efekt pravog osvježenja, kao da se umivate u rosnom cvijeću: lopoču, freziji, božuru, ruži, đurđice… Prekrasan cvjetni miris u čijem snažnom i moćnom srcu kuca lopočev cvijet je bezvremenski Eden od Cacahrela. Ovdje je hladni, vodeni cvijet zaslađen voćem (dinja, ananas), prošaran cvijećem i osnažen drvenastom podlogom. Ime lopoča nalazi se u novoj, cvjetno-voćnoj verziji parfema Green Tea Lotus od Elizabeth Arden. Ova zanimljiva kombinacija zelenog čaja i lopoča u samom srcu parfema oduševit ce obožavateljice blagih parfema prepunih herbalnih esencija. Gornjim notama slatkoću daju šljiva i citrusi, dok je srce zeleno i osvježavajuće. Eau de Lotus Bleu od Roger&Galetta vodi nas u zemlju faraona, gdje legende kažu da se Sunce rodilo iz plavog lotosa koji je plutao po oceanu. Oaza svježine propraćena vjetrom koji donosi arome zlatne pustinje uz magiju plavog lotosa opčinjava u trenutku. Bogatom srcu od tamnijeg, plavog lotosa, prethode radosne iskre citrusa.

Završila bih jednom zanimljivošću upravo o mističnom plavom lopoču: smatra se sakralnom biljkom u mnogim kulturama, te koja doziva smirenost kroz euforiju, jer posjeduje u svom sastavu halucinogen myristicin. Njegov vlažni, čisti miris predaje parfemskim kompozicijama mistične čari lopoča.

Izvori: Wikipedia , Ka-Gold-Jewelry
Slike:
vodeni aranžman - autor: Ina_Mo,
hram, autor: Macsurak,
Buda
, plavi lopoč - autor: Tanakawho,
mali plavi lopoč
- autor: Tanakawho,
ružičasti lopoč
- autor: Tanakawho

 

Piše: Ivana (Ina_Mo)
Članica PunMiris kluba

 Prethodna Mirisi Prirode Naredna


Advertisement

Dodajte svoj komentar

Postani član ove online zajednice da bi mogao/la dodati svoje komentare. Registrujete se ovdje.

Advertisement

Popularni dizajneri i parfemi: