Mirisi Prirode Maslina, drvo života

Maslina, drvo života

03/25/09 05:32:56 (3 komentara)

Ukoliko tražite savršen sastojak za njegu i zaštitu kože i kose od oštre zime i hladnih vremenskih uvjeta, pokušajte s maslinom. Priroda uvijek nudi najbolje rješenje za nježnu brigu, pa stoga potražite proizvode s plodom i lišćem maslina.

Maslina je zimzeleni grm koji raste u mediteranskim zemljama, Maloj Aziji i nekim afričkim predjelima. Ova biljka je izvorno prirodno rasla u područjima umjerene klime, ali se proširila zahvaljujući kultivaciji. Budući da ima razgranato korijenje, može preživjeti ekstremno visoke temperature i sušu. Pripada porodici Oleaceae.

Iako maslina raste u grmovima, može dosegnuti popriličnu visinu i širinu debla. Drvo masline je poznato po razgranatosti i dugovječnosti. Štoviše, mogu biti stare i do nekoliko stotina godina! Lišće je tamnozeleno s gornje, a srebrnasto s donje strane. Duguljasto je i prikriva male, okrugle plodove, koji imaju košticu u sredini, te su zeleni na početku a dok sazrijevaju postaju tamnocrveni, ljubičasti, smeđi ili crni. Kora drveća je vrlo gruba i debela. Miris masline je karakterističan i često ga se povezuje s mirisima mora i mediteranskoga sunca. Ova aroma je zelena i gotovo jestiva; jedna je od mojih najomiljenijih. Potrebno je ipak razlikovati mirise maslinovog drveta, lišća, ploda i cvata.

Maslina je vrlo čest i popularan izvor hrane u svima zemljama Mediterana (Grčka, Italija, Hrvatska…), gdje se različita jela pripremaju s maslinovim uljem kao osnovom. Bilo da se radi o salati, špinatu, tjestenini, umaku ili ribi – sve se začinjava maslinovim uljem, koje se smatra izuzetno zdravim. U svakom slučaju, sadrži manje kalorija od drugih vrsta ulja.

Nije samo maslinovo ulje jestivo, nego i plodovi masline. Rijetko ih se može jesti svježe, jer su obično previše gorki, tako da se najčešće kisele. Masline mogu biti punjene (obično kiselom paprikom, orašastim plodovima, sirom ili inćunima), a zatim se pakiraju u staklenke ili limenke. Jedno od najpoznatijih pića, Martini se obvezno služi s jednom zelenom maslinom, dok je mediteranski specijalitet kruh s maslinama. Okus maslina može biti različit, od gorkog, kiselog, začinjenog do slatkastog.

Postupak prerade počinje branjem maslina. Postoje dva osnovna tipa prikupljanja plodova: protresti krošnje i grane kako bi masline pale na tlo ili jednostavno popeti se uz drvo i brati plodove u vreću ili košaru. Druge, modernije metode branja su povlačenje mreže preko krošnje ili korištenje oliviere, mehaničkog alata koji bere masline. Masline se melju i pretvaraju u pastu mehaničkim ili kemijskim metodama. Dobivena pasta se miješa i dijeli od vode kako bi se dobilo maslinovo ulje. Ako se ulje dobiva korištenjem samo mehaničkih metoda, ono se naziva djevičanskim uljem.Pored konzumiranja maslina za jelo, maslinovo ulje se može koristiti u kozmetici, farmaciji, pravljenju sapuna, njezi kože, kao i gorivo za lampe. Ekstra djevičansko ulje pomaže u vlaženju kože, posebice primjenom metode čišćenja pomoću ulja, u kojoj se koristi nekoliko vrsta ulja. Masline su blagotvorne za suhu kožu, jer je obogaćuju potrebnom vlagom i izglađuju njenu površinu. Što se tiče maslinovog lista, često se smatra sredstvom protiv starenja, imunostimulatorom ili čak antibiotikom. Medicinski je dokazano da ekstrakt maslinovog lista snižava krvni tlak. Masline su odličan izvor vitamina E, snižavaju kolesterol i štite stanice tijela. Također sprečavaju nastanak upala i bolesti srca.

Čovjek poznaje maslinu i koristi od nje već barem nekoliko stoljeća. Najstariji podatak o maslinama potječe iz antičkih vremena, iz 5000. god. prije Krista, kada su se masline koristile za dobivanje ulja, drveta i plodova. Kod drevnih Rimljana i Grka maslina je bila rezervirana samo za visoku društvenu klasu. Povezivali su je s božanstvima i primjenjivali u kojekakvim ceremonijama, posebice religioznima. Homer je maslinovo ulje nazvao 'tekućim zlatom'. U antičkoj Grčkoj atletičari su trljali ulje po tijelu, jer su vjerovali da ima magične, medicinske i ojačavajuće moći.

Pored toga, maslina ima bogato religiozno i simboličko značenje. Predaja kaže da je maslinu ljudima dala grčka božica mudrosti i ratovanja, Atena. Možda ste čuli da maslinov list simbolizira bogatstvo, slavu i mir. Maslina se spominje i u Bibliji. Grančicu masline je Noi donijela golubica kako bi mu pokazala da se tlo osušilo nakon velikog potopa. Maslinska gora je bila mjesto gdje se Isus molio prije svoje smrti. Ljudi su Isusa blagoslivljali palminim i maslinovim grančicama na Cvjetnu nedjelju, te je to razlog zašto još uvijek na taj dan nosimo maslinu u crkvu na blagoslov.


Simbolična primjena masline održala se do današnjih dana – grančice se posvećuju na Cvjetnu nedjelju i čuvaju da bi pružile blagoslov domu. Grančice se pale kako bi se dobio pepeo za Srijedu pepelnicu na početku Korizme. Maslinovo ulje se također koristi u Crkvi za sakrament Krizme. Maslinovo drvo se često koristi za izradu različitih drvenih suvenira i nakita, posebice u Izraelu, budući da je tamo maslina jedna od tipičnih vrsta drveta u zemlji.

Kada govorimo o maslinama u mirisima, potrebno je parfeme podijeliti u one koji sadrže maslinov list, plod i drvo.


Plod masline daje tešku, voćnu notu parfemima, baš kao što je slučaj s Cognac-om od Afteliera. Ovaj parfem je inspiriran mirisom istoimenog pića, koji je osvježen citrusima i đumbirom, te zaslađen malinama. Apsolut masline je pomiješan s teškim mirisom alkohola od grožđa, što stoji u kontrastu s laganim i svježim početkom. Ako tražite parfem za muškarce, pokušajte s Phyton Uomo Trussardi. Njegov početak je zelen i svjež, dok srce obuhvaća duet maslina i čempresa, koji leže na drveno-mošusnoj podlozi.


List masline može se pronaći u Cerruti 1881 Collection, koji utjelovljuje Italiju. Parfem je izrazito sunčan i temperamentan, jer gotovo svi njegovi sastojci potječu iz ove suncem okupane države (sicilijanska tangerina, iris iz Firence, čempres, grožđe, te naravno, maslinovo lišće). Must de Cartier pour Homme nosi orijentalni temperament i začine. Maslinov list leži u gornjim notama, popraćen citrusima, dok se srce sastoji od toplih začina – đumbira i cimeta, te završava drvenastom bazom.


Maslinovo drvo se prvenstveno koristi u donjim notama muških parfema, jer daje snažan i suh trag parfemima. Elegantni parfem Aramis Life balansira između citrusa, zelenih nota i začina. Maslina se kombinira s kožom, sandalovinom i cedrom. Baš kao što signalizira bočica Gucci Pour Homme II, parfem posjeduje moćnu, drvenastu bazu.

Njegovo izrazito muževno i zanimljivo srce nosi note papričice, cimeta i crnog čaja. Svježe i oštre arome Boss Bottled od Hugo Boss obuhvaćaju voće, cvijeće, začine i nekoliko vrsta drveta, među kojima je i maslina. Snažan, drvenasti završetak je omekšan i zaslađen vanilijom. Odlično rješenje za žene jeste najnoviji parfem kuće Versace, Versense, u čijoj bazi također ima mnogo drveta masline. Ovaj energični miris simbolizira buđenje proljeća svojim prirodnim sastojcima. Plodovi Mediterana počinju kompoziciju, koja se nastavlja cvijećem i završava drvenastim pokrivačem.

Željela bih završiti članak izrekom koja kaže da su postojala dva stabla u Rajskom vrtu – smokva i maslina. Smokva je drvo istine, a maslina drvo života. Stara latinska misao spomenuta u nekoliko svetih knjiga različitih religija glorificira ovu biljku opisujući je kao "oles prima arborum omnium est", što znači "maslina je prva među svim drvećem".

 

Fotografije:Pickling Olives - Aceitunas Jaen. Spain-0317 - jmoranmoya, Olives & Pickles - Pimlico Tommo, Olives-dominiek.frees18, Two Olive Trees - elkost, olives

 

Piše: Ivana (Ina_Mo)
Članica PunMiris kluba

 Prethodna Mirisi Prirode Naredna


Advertisement

ROBERTO
ROBERTO

Prekrasne tegle, prekrasno! A sve ovo oko maslina, slažem se -- arbor vitae !

Mar
26
2009
martinny
martinny

Slazem se! I tekst i slikice, sve savrseno! Svaka cast! :)

Mar
25
2009
astra
astra

Odlican tekst!

Mar
25
2009

Dodajte svoj komentar

Postani član ove online zajednice da bi mogao/la dodati svoje komentare. Registrujete se ovdje.

Advertisement

Popularni dizajneri i parfemi: