Kolumne Lalique Fleur de Cristal - Srce od stakla!

Lalique Fleur de Cristal - Srce od stakla!

01/13/11 12:01:38

od: Sandra Raičević Petrović

Kristalni cvet je novi miris kuće Lalique koji je od nedavno dostupan na policama brojnih parfimerija. U oktobru 2010. godine najavili smo slavljeničko Lalique izdanje koje je kreirano u čast 150 godina od rođenja Rene Laliquea, majstora staklarstva.

Rođen je 1860. godine u Champagne i od rane mladosti dizajnira i stvara. Veoma mlad, počeo je da radi u juvelirskoj radnji dok je uporedo studirao Školu Lepih Umetnosti. 1900. godine, napušta dizajniranje nakita umoran od plagijarizma i počinje da radi sa staklom.

Zaveden njegovim talentom, parfimer Francoise Coty predlaže saradnju za bočicu parfema koja bi bila "remek delo" ukrašeno ornamenima u službi parfimerije. Kasnije ovaj stil se može videti kod Roger&Gallet, Houbigant, Molyneux, d'Orsay, Molinard i Worth, koji su se zainteresovali za njegov rad i želeli da dizajnira bočice i za njihove parfeme.

Rene Lalique je čovek čije je delo blisko vezano za parfimeriju, dok na žalost on nije imao prilike da kreira ni jedan miris pod svojim imenom. Njegova praunuka Marie-Claude u čast i slavu umetnika predstavlja 1992. godine prvi miris pod imenom kuće Lalique koji svojom kompozicijom i kvalitetom zasenjuje mnoga parfemska izdanja. (Parfimer - Sophia Grojsman).

Od prvog izdanja do danas kuća Lalique broji vredne parfemske kompozicije upotpunjene prekrasnim bočicama često inspirisanim i dizajniranim delima slavnog Renea. Novo izdanje, savršeno reprezentuje savremenu parfimeriju blisko povezanu sa tradicijom i kvalitetom svega do danas kreiranog.

Fleur de Cristal je vešto preneo miris luskuzne kreacije od kristala, zvonke kompozicije koja je čista, svetla i sjajna. Spoj limunkasto slatkastog đurđevka, stapa se sa aromama stafanotisa i jasmina sambac čineći bogati, ženstveni beli buket, fin i veoma nosiv.

Cela kompozicija je sveža, bela, blistava i jasna. Visoke note donose kalabrisjki bergamot, ružičasti biber i jasmin sambak koji daju elegantni i jedva čujni praškasti takt.  Reskost cvetno citrusnog početka pojačava se belim cvetnim srcem đurđevka, stefanotisa i solarnih cvetova koji blistaju kao zrak svetlosti na površini kristala, dok je osnova prefinjena i senzualna, nikako nametljiva. Čine je plemenito drvo, sandalovina i mask.

                                          FLEUR DE CRISTAL

         Visoke note: bergamot iz Kalabrije, ružičasti biber, jasmin sambac
                      Srednje note: đurđevak, solarno cveće, stefanotis
                         Donje note: plemenito drvo, mošus, sandalovina.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Žene koje traže beli miris sa damskim i prefinjenim prizvukom, svetlucav i vibrantan, mogle bi birati Kristalni Cvet. Snaga mirisa je zadovoljavajuća kao i aura koja ostaje oko vas. Vreme trajanja mirisa je od 6 do 8h.

Kreator ovog parfema je Raphael Haury koji je imao cilj da mirisom reprezentuje stil Rene Laliquea - bezvremenski moderan.

Pored blistavo bele, solarne kompozicije, pravi zadatak je bio, kreirati bočicu koja bi pomerila granice u kreiranju bočica moderne parfimerije. Ovaj kreativni zadatak poveren je majstorima staklarstva iz fabrike Wingen-Sur-Moder. Tehnika koja je korišćenja u kreiranju novih bočica za Fleur de Cristal oživljava specifični način izrade iz vremena Rene Laliquea - The Lost Wax tehniku (Cire Perdue).

Ovom specifičnom i veoma zahtevnom tehnikom kreirana je limitirana i luskuzna bočica jedinstvene teksture u 12 komada, sa kristalnom teksturom koja sadrži cvetove đurđevka. U ovih 12 bočica nalazi se parfemski ekstrakt mirisa Fleur de Crystal.

Pored bočice sa parfemskim ekstraktom, predstavljena je i Crystal Flacon bočica od ručno duvanog stakla sa prekrasnim zapušačem dekorisanim sa grančicama i cvetićima đurđevka. Takođe je dostupna u limitiranom broju i numerisana.

Treća bočica koju predstavlja kuća Lalique, namenjena je koncentraciji EDP i dostupna u dve veličine. Jednostavnost se ogleda u blistavoj staklenoj figuri koja odiše elegancijom i čistoćom. Miris je u ovim bočicama dostupan u količini od 50 i 100ml EDP. Pored tri bočice sa razčičitim koncentracijama mirisa, Lalique predstavlja i luksuznu kremu za telo od 200ml.

Reklamna kampanja Fleur de Cristal predstavljena je u crno-beloj varijanti, veoma elegantna i romantična. Rene Lalique se oduvek divio ženama i one su mu bila večna inspiracija te je i reklamna kampanja odrađena u tom duhu. Miris je izašao na tržište krajem 2010. godine.

 

Korišćeni štampani materijali Lalique - Fleur de Cristal.

Autor: Sandra Raičević Petrović
            (sandrina_bambina)
 

           Izvršna urednica Punmiris-a
        
 
 

 

 Prethodna Kolumne Naredna


Advertisement

Dodajte svoj komentar

Postani član ove online zajednice da bi mogao/la dodati svoje komentare. Registrujete se ovdje.

Advertisement

Popularni dizajneri i parfemi: