Kolumne Isabey Gardenia i Isabey Fleur Nocturne - Parfemi koji odolevaju svim vremenima!

Isabey Gardenia i Isabey Fleur Nocturne - Parfemi koji odolevaju svim vremenima!

05/20/11 14:57:01 (Jedan komentar)

od: Sandra Raičević Petrović

 

Ukoliko želite da sagledate kreativnost jedne kuće, njen značaj i dugogodišnje trajanje, uzimajući u obzir da su pod njenim imenom predstavljena izvanredna izdanja, onda je pravo zadovoljstvo probati, nositi i pisati o mirisima Isabey.

Vanvremenska remek dela, Isabey Gardenia i Isabey Fleur Nocturne su, slobodno mogu reći, pravo slavlje za parfimeriju. Njihove kompozicije su izvrsne, bogate i veoma nosive i potpuno je nebitno vreme u kom su stvarane jer će njihov kvalitet i značaj biti važan i u vremenu koje dolazi. U stalnoj igri sa kompozicijama na mojoj koži, ova dva izdanja su me dugo mamila.

Prvi put sam imala priliku da ih isprobam na TWFA u Kanu, i kasnije ponovim prekrasno iskustvo na Esxence 2011 u Milanu – na štandu Campomarzio70 (ovlašćeni distributeri Isabey za Italiju) kojima se zahvaljujem na uzorcima na osnovu kojih su moje recenzije danas i pisane.

Oba mirisa su za iskrene ljubitelje parfema nezaobilani za probu. Naročito ako uzmemo u obzir da su Isabey Gardenia i Fleur Nocturne (Bleu de Chine) mirisi koji su predstavljeni samo nekoliko godina nakon kultnih parfema Chanel no.5 i Guerlain Guerlinade (1921. godine).

Isabey Gardenia je lansirana 1924. godine kad i Chanel Cuir de Russie i Molinard Habanita (koja je reizdanja 1988. godine) i samo godinu dana pre izdanja Guerlain Shalimar (1925. Godine), Chanel Gardenia (1925), Jean Patou – Amour Amour; Adieu Sagesse i Que Sais Je (sva tri predstavljena 1925. Godine). Iste 1925. godine predstavljena je i Isabey Bleu de Chine - današnji Fleur Nocturne. Kultni Lanvin Arpege lansiran je dve godine kasnije (1927. godine), itd.

Namerno navodim izdanja koja su predstavljena u isto vreme, ističući time značaj svih ovih kreacija koje su se održale godinama i odolele mnogim novim kompozicijama i različitim trendovima, u umetnosti, arhitekturi, modi, parfimeriji...


Ako uzmemo u obzir da Isabey Gardenia pripada drugom vremenu, u samoj kompoziciji se to nikako ne oseća. Kada testirate ovo izdanje, ono pobudi u vama izuzetno poštovanje prema kreatoru i prema ideji kako cvetni miris treba da dočara bogatstvo i raskoš, kremastim i posve egzotičnim nijansama koje zaista potvrđuju njegovu jedinstvenost i bujnost.

U mirisu Isabey Gardenia ovaj cvet je doveden na granicu egzotičnosti kombinovanjem uz voluminozni i gusto-slatkasti ylang-ylang, kreirajući sliku glamuroznih zlatno žutih odsjaja koji pulsiraju na blistavo belim laticama gardenije. Buket belog cveća ovde je osnažen žutim toplim obrisima ylanga, uz fini reski i zelenkasti impuls koji daruje blistavost gustoj cvetnoj strukturi. Da, ovaj miris ima klasični i blagi retro štih, koji neće smetati ljubitelju savremene parfimerije.
 

Miris je, kako sam rekla, predstavljen 1924. godine, i posvećen je cvetu gardenije. Najsnažnija nota vodilja je upravo bela gardenija – tj ekstrakt gardenije koji je u finom balansu sa osetnim ylang-ylangom, korom tangerine, cvetovima narandže, bugarskom ružom, jasminom, irisom, ambergrisom, mošusom i sandalovim drvetom. Nakon zanosnog početka i blistave igre tangerine sa opojnim i burnim komešanjem ylanga i gardenije, samo srce mirisa je mirnije i posve elegantnije.

Raskoš cvetnih aroma i savršen topli cvetni sklad navodi vas da njušite mesto gde ste prsnuli kapljice ovog mirisa, gde zatvorenih očiju istovremeno uživate i razaznajete svaki od cvetova buketa. Tople drvene note sandalovine uz fini mošus ne nadvladavaju na mojoj koži već samo podržavaju cvetnu igru nota koja pleše međ parfemskim kreacijama već više od 85 godina!

Prva bočica koja je upotpunjavala značaj ovog izdanja kreirana je u obliku bisera i bila je dostupna u limitiranom broju. Danas je svim ljubiteljima Isabey Gardenia izdanja ovaj miris dostupan u sasvim prikladnoj bočici sjajne zlatne boje sa pločicom na kojoj je ispisano ime ovog mirisa. Čep je transparentan. Cena ovog izdanja kreće se od oko 129 eura (Aus Liebe Zum Duft); $165 (Lucky Scent) – za 50ml EDP.

Moj duboki naklon zavredelo je drugo izdanje ove kuće predstavljeno 2009. godine - Isabey Fleur Nocturne, reizdanje mirisa Bleu de Chine iz 1925. godine, kuće Isabey.

S obzirom da ovo ime danas nosi parfem druge kuće, Isabey relansirani parfem naziva Fleur Nocturne i upotpunjuje ga zaista prekrasnom tamno plavom bočicom ukrašenom sitnim cvetovima svetlo plave boje i teget boje.Gornja površina dela gde je prskalica mirisa kreirana je kao polusfera sedefaste boje bisera. Diskretan i krasan detalj!

Kreator originalne bočice je Ludwig Moser iz Karsbada, Bohemia, a za njen novi – današni dizajn zaslužan je Julien Viard koji sugeriše boje i efekte koji će podsećati na originalno izdanje.

Ukoliko želite da vidite originalnu bočicu iz 1925. godine, ona i dalje postoji u Grasse-u, u Muzeju Parfimerije (Musee International de la Parfumerie Grasse) kao eksponat.


Baš kao i u izdanju Isabey Gardenia, i u Fleur Nocturne cvet gardenije igra najvažniju ulogu. Ovaj miris je voćniji, sočniji i za nijansu devojačkiji od Gardenia izdanja. Egzotičnost i guste arome ylang-ylanga u Fleur Nocturne zamenjuju guste, slatke i sočne arome bele breskve, cvetovi kajsije i voćni sokovi mandarina koji početku kompozicije daruju neodoljivu slast i lepotu. Jaki udar sočnog i slatkog voća sa početka smenjuju cvetne note gardenije koje se ističu kremastim, svetlijim i znatno hladnijim nijansama.

Gardeniju okružuju delikatni cvetovi magnolije i belog jasmina, na svetlucavoj osnovi od solarnih nota, uz topli i blago tamniji trag vanile i pačulija. Voćni zanos početka, smiren je hladnijim elegantnim i kremastim cvetnim notama srca i polegnut na komotnoj, laganoj i maznoj osnovi koja ostavlja egzotični i fini tropski ugođaj.


U oba slučaja, sigurna sam da ćete osetiti potpis kreatora kada natenane testirate oba izdanja. Iako su dve sasvim različite interpretacije gardenije, sličnost se može jasno osetiti u igri gardenije sa voćem i egzotikom naglašenom na dva načina – ylangom u prvoj varijanti i voćem i tropskim elementima u drugoj varijanti. Gusta, zrela, raskošna i topla Isabey Gardenia ili sočna, voćna, hladnija i mladolika Fleur Nocturne - na vama je odaberete vašu voljenu gardeniju.

Ova izdanja su bogata, kompleksna, zaista vredna pažnje i vašeg vremena. Danas su mirisi Isabey pod licencom Panouge kao i kuće Jacques Fath, Masaki Matsushima, J.F.Paris, Masaki Paris, Poiray.

Isabey Fleur Nocturne je takođe dostupan u bočici od 50ml EDP po ceni od $170 (Lucky Scent), 129Eura (Aus Liebe Zum Duft).

Podsećamo na objavljene članke gde su pominjana Isabey izdanja:
Luksuzna Isabey Gardenia u boji zlata
TFWA – Part V – Izveštaj sa sajma u Kanu

Fotografije: Isabey, TFWA Cannes / Panouge - Isabey by Sandrina

Sandra Raicevic Petrovic

Autor: Sandra Raičević Petrović
            (sandrina_bambina)
 

           Izvršna urednica Punmiris-a
        
 
 

 

 Prethodna Kolumne Naredna


Advertisement

Alisa
Alisa

Ne volim ;

- nekvalitetne
- pretrpane sastojcima (a - la bosanski lonac)
- koji guše okolinu
- bezobrazno trajne
- i pri tome neopisivo dosadne, nakon nekog vremena
- linearne
- nemaštovite
- precjenjene
- 'trendy' xD

mirise.

A sad, pogled gore, na ova dva izdanja.... to je ono što volim kod mirisa.

Odličan prijedlog za slijedeću parfemsku misiju ;, tko je nije izvršio.

I grande osvježenje, od novog izdanja...'onog čije se ime NE spominje'. :))))))

May
21
2011

Dodajte svoj komentar

Postani član ove online zajednice da bi mogao/la dodati svoje komentare. Registrujete se ovdje.

Advertisement

Advertisement

Novi Parfemi

The Norns` FarmhouseBlack Phoenix Alchemy Lab
The Norns` Farmhouse

The IfritBlack Phoenix Alchemy Lab
The Ifrit

Technical BoyBlack Phoenix Alchemy Lab
Technical Boy

ShadowBlack Phoenix Alchemy Lab
Shadow

Mr. JacquelBlack Phoenix Alchemy Lab
Mr. Jacquel

Amber AbsolutelyFort & Manle
Amber Absolutely

Harem RoseFort & Manle
Harem Rose

Fatih Sultan MehmedFort & Manle
Fatih Sultan Mehmed

Confessions of a Garden GnomeFort & Manle
Confessions of a Garden Gnome

MaduroFort & Manle
Maduro

CharlatanFort & Manle
Charlatan

Mr. IbisBlack Phoenix Alchemy Lab
Mr. Ibis

Mad SweeneyBlack Phoenix Alchemy Lab
Mad Sweeney

Mr. CzernobogBlack Phoenix Alchemy Lab
Mr. Czernobog

Mister WednesdayBlack Phoenix Alchemy Lab
Mister Wednesday

MediaBlack Phoenix Alchemy Lab
Media

Mama-JiBlack Phoenix Alchemy Lab
Mama-Ji

Low Key LyesmithBlack Phoenix Alchemy Lab
Low Key Lyesmith

LauraBlack Phoenix Alchemy Lab
Laura

Glass EyeBlack Phoenix Alchemy Lab
Glass Eye

For The Joy of ItBlack Phoenix Alchemy Lab
For The Joy of It

Eostre of The DawnBlack Phoenix Alchemy Lab
Eostre of The Dawn

Coin TrickBlack Phoenix Alchemy Lab
Coin Trick

Black HatsBlack Phoenix Alchemy Lab
Black Hats

BilquisBlack Phoenix Alchemy Lab
Bilquis

BelieveBlack Phoenix Alchemy Lab
Believe

Milky Madamoiselle 牛奶小姐Boitown 冰希黎
Milky Madamoiselle 牛奶小姐

Monet's Nymphéa 莫奈的睡莲Boitown 冰希黎
Monet's Nymphéa 莫奈的睡莲

Fressia's First Kiss 小苍兰的初吻Boitown 冰希黎
Fressia's First Kiss 小苍兰的初吻

L'eau Unisex 无性之水Boitown 冰希黎
L'eau Unisex 无性之水

Popularni dizajneri i parfemi: