Kolumne Hilde Soliani Una Tira `Altra

Hilde Soliani Una Tira `Altra

09/27/14 07:20:19

od: Sandra Raicevic Petrovic

Davno sam pisala o jagodama i mirisima koje sadrže intezivne, neodoljive, slatke note ovog prolećnog voća. One savršeno mogu začiniti kompoziciju, učiniti je posve jednostavnom ili potpuno komplikovanom u zavisnosti sa kojim sastojcima se spajaju i mešaju. Tokom godina čekala sam na miris koji će me nagnati i inspirisati da pišem o svom omiljenom voću, trešnjama, koje svakog proleća i početkom leta na tržnicama naprosto ukrase ponudu i nemoguće je odoleti im. Iako volim svo voće, naročito crveno i bobičasto, trešnje su te koje zauzimaju posebno mesto za mene, ali ni jedan miris do sad nije me pokrenuo da mu posvetim posebnu pažnju a da je reč o jednostavnim ali ne banalnim, erotičnim ali ne vulgarnim i naročito ne kratkotrajim i slabašim trešnjama.

Hilde Soliani i Giuppy Izzo

Simona & Giuppy Izzo

 

Jedan od novijih izdanja predstavljenih ove godine je i miris inspirisan trešnjama, koji komponuje Hilde Soliani. Njena trešnja je savršeno jedostavna, ponuđena ljubiteljima bez komplikacijam kompromisa i neočekivanih zaokreta, sočna, sirupasta, urađena s ukusom. Intenzitet mirisa je zavidan, mirisni trag takođe, kao i dugotrajnost, a upoređujući je sa skoro svim trešnjicama na tržištu za koje znam, po kvalitetu i intenzitetu u svakom smislu je na zavidnom nivou. Trešnja za mene miriše na ljubav, na slatke emocije, na neiskvarenost, zavođenje, asocira na poljupce, sladak život i veselje. Miris je specifično slatkast, sočan i blago kiselkast, a ukusnim plodovima trešanja ne sladimo se samo mi, već ih obožavaju i ptice i drugi sisari. Njeni cvetovi su specifični i posebna priča i tradicija postoji i za njih. Nežne latice cvetova predstavljaju simbol čistote i prolaznosti i među prvima su koji krase prolećne dane nakon zime.

U razgovoru sa Hilde zanimalo me je odakle trešnja? Nakon fantastičnog mirisa inspirisanog šampanjcem Stelle di Ghiacco, sada dolazi do maraskina, gustog likera koji mirise na višnje i trešnje, pa nam nudi verziju koja nije za male devojčice, nije  jednostavna, voćna, banalna... Kakva priča postoji iza ovog mirisa? Ona mi je odgovorila da je do ideje došla kroz razgovor sa italijanskom glumicom Giuppy Izzo, koja je do skoro koristila miris Fraaagola Saalaaata (sa jagodama u glavoj ulozi), a tražila je miris baziran na trešnjama. Hilde je pomislila na Bambolinu, međutim Bambolina jeste voćna ali meša se sa cvetim notama, koje kasnije nadvladavaju voće, te je rešila da kreira svoju verziju trešnje. Popularna glumica u svom domu ima trešnje posvuda i zaista ih obožava. Tada Hilde rešava da trešnju iz Doolciiisssimo „ukrade“, izdvoji je i radi na njoj kao na posebnom mirisu.

 

Konstatovala sam sa radošću da je ovo najintenzivnija trešnja koju sam probala do sad. I da je savršena baš zbog toga, jer ne meša cvetove trešnje i lagane prolećne note, već je fokus na plodu, na mesu, na soku, na gustom sirupu. Ovo je Hilde style, bez transparentnih aroma, sa karakterom... Nakon mog komentara, Hilde se samo nasmejala i rekla, hvala ti, znam, volim je jer je izazovna, uzbudljiva i veoma moderna!

Uvek postoji konekcija sa hranom, pićima i ukusima, jer njen stil je gurmanski, naglašen, strastven. Kada je poznati šef kuhinje spremao tokom avgusta otvaranje restorana u NYC, želeo je da napravi performans sa Hildinim mirisima. Među prvima je probao Una Tira 'Altra i uzviknuo: „Maraschino – italiajski liker od višanja, seksi... erotičan“. Na isti način sam i ja komentarisala miris kada sam ga prvi put probala, ne znajući za jegovu konstataciju i ne odmičući svoju ruku od nosa. U ovom mirisu ne postoji ništa sem trešnje, nije zaslađivana začinima ni bademima, čokoladom a ni vanilom, već je mirisom preslikan sirup trešnje sa karakterom, sladak, kremast, sočan, blago kiselkast, tamno crven.

Rođendanska torta sa cvetovima lala (Il Tulipano) i mirisom Stelle di Ghiacco na vrhu

Miris UNA TIRA 'ALTRA dostupan je od leta 2014. godine u bočicama od 100ml Eau de Parfum u koncentraciji 80% i od srca ga preporučujem svim ljubiteljima trešanja kojima su ponuđeni mirisi sa notom ovog sočnog i neodoljivog ploda na tržištu bili slabašni, kratkotrajni i bez karaktera.

 

 

   

 

Autor: Sandra Raičević Petrović
(
sandrina_bambina)


   Izvršna urednica Punmiris.com

 

[email protected]

 

 


 Prethodna Kolumne Naredna


Advertisement

Dodajte svoj komentar

Postani član ove online zajednice da bi mogao/la dodati svoje komentare. Registrujete se ovdje.

Advertisement

Popularni dizajneri i parfemi: