Kolumne Eau de Cologne - Part II - rođenje Eau de Cologne Original

Eau de Cologne - Part II - rođenje Eau de Cologne Original

05/08/10 06:47:05

od: Sandra Raičević Petrović

 

Nakon prve kolumne Eau de Cologne - Nekad i Sad! u kojoj je pomenut samo delić priče o slavnom Eau de Cologne Johann Maria Farine, fokusiramo se isključivo na izdanje od koga sve počinje...

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prva kolonjska voda Eau de Cologne lansirana je 1709. godine. Njen tvorac je Johann Maria Farina (Giovanni Maria Farina, Jean Maria Farina, John Maria Farina), italijan koji je živeo u Kelnu, Nemačkoj. U slavu i čast grada čiji je stanovnik bio od 1708. godine, svoj miris naziva Eau de Cologne.

1709. godine, u julu mesecu, osniva i firmu u kojoj proizvodi kolonjsku vodu koja je doživela veliku popularnost i uspeh. Fabrika je nazvana Johann Maria Farina gegenüber dem Jülichs-Platz, sa sedištem u Kelnu, Nemačka, a njen prepoznatljivi logo je crvena lala. Fabrika i dan danas posluje i u vlasništvu je osme generacije Farininih potomaka.

                                                                                      Fragrance Museum Farina-Haus, Keln

Iako stanovnik Nemačke, Farina inspiraciju nalazi u rodnoj Italiji, sunčanim citrusima i mirisu Mediteranske obale. Kao kontrast intenzivnim i jakim parfemima koji su tada bili dostupni u Evropi i bazirali se na uljima cimeta, mošusa ili sandalovine, njegova kreacija davala je sasvim drugačiji pristup - kompleksni miris je bio prava inovacija među tadašnjim izdanjima. Formula se sastojala od nekoliko različitih esencija koje je kombinovao sa čistim alkoholom.

U pismu svom bratu 1708. godine Johann Maria Farina ističe sledeće: "Stvorio sam parfem koji podseća na prolećno jutro u pratnji meke svežine gde mirise divljeg narcisa kombinujem sa slatkim cvetovima narandže. Miris me osvežava i stimuliše moja čula i imaginaciju."

Visoke note ovog izdanja donose citruse  - bergamot je u prvom planu i to bran dok je još nezreo i zelen, da bi esencije kore ploda bile pogodne za proizvodnju Eau de Cologne. Pri proizvodnji mirisa kreator mora kombinovati više uzoraka, kako novih tako i starih da bi se dobio stalan miris. Svaka od biljaka reaguje na različite klimatske promene što utiče i na promene u samom mirisu. Neki od uzoraka koje je Farina pedantno čuvao, upoređivao i sortirao i dalje se čuvaju u muzeju u Kelnu.

Eau de Cologne Original spravljen je od ulja citrusa (limun, narandža, mandarina, bergamot, limeta i grejp). Od cvetnih nota u sastavu su neroli, lavanda i jasmin, dok aromatični prizvuk donose ruzmarin i majčina dušica. Arome petit graina (listova narandže) zadužene su za zelene svežije nijanse.

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prva prodajna mesta Eau de Cologne mirisa su bila u Kelnu i Frankfurtu. 1716. godine dobija prvu porudžbinu za 12 bočica koje šalje Madam Billy u Aachen, a kasnije, nakon 1730. godine dobija i veće i za njega značajnije porudžbine od 3700 bočica koje šalje na oko 39 adresa. Kolonjska voda konačno postaje favorit i među aristokratijom! Od 1740. godine na dalje Eau de Cologne postiže pravi uspeh, jer miris stiče ogromnu popularnost i potražnju, a u pismu koje piše 1747. godine navodi se da Eau de Cologne konačno stiče i ljubitelje i stalne mušterije širom Evrope.

Bočice u kojima je Eau de Cologne bio primarno upakovan su specifične i neobične.  Dugačke i tanke boce, dužine su 8 unca, poznate pod imenom Rosoli. U prvo vreme moguće je bilo nabaviti Eau de Cologne u punoj meri i pola mere. Svaka od bočica pečatirana je specijalnim crvenim pečatom na kome je upisano ime porodice uz žig firme. Pored bočice, svaki kupac dobio je i sertifikat na papiru sa uputstvom za upotrebu, na kome je prvenstveno pisalo da se Eau de Cologne pored spoljne upotrebe mogao efikasno koristiti i protiv lošeg zadaha, za dentalnu higijenu i kao proizvod uz koga se mogu izbeći i zarazne bolesti.

Kasnije se dizajn bočica menjao što možemo videti i na priloženim fotografijama (originalne fotografije - vlasništvo Muzeja Farina).

Eau de Cologne Original je prvi miris koji pokreće parfimere na slične kreacije. Njegova originalnost je protkana jednostavnošću i elegancijom, svežim aromama i prefinjenošću. Nakon smrti Johann Maria Farina (1685-1766), porodični biznis preuzimaju njegovi  potomci.

1806. godine, praunuk Farine - Jean Maria Joseph Farina otvara parfemski biznis u Parizu, koji kasnije prodaje uglednoj firmi Roger&Gallet. Time vlasnici Roger&Gallet dolaze do prava na proizvodnju Eau de Cologne Extre Vielle kao opozit prvencu iz Kelna - legendarnom Eau de Cologne Original

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Roger&Gallet Jean Marie Farina Cologne Extra Vieille na tržište izlazi 1806. godine. Mirisni prikaz svežine sa obala Mediterana, okupan blistavim italijanskim citrusima, kreiran je kao relaksant i mirisna aromaterapija koja miluje sva čula. Citrusno aromatični miris u visokim notama nudi blistave i iskričave citruse (bergamot, limun, mandarina, narandža). Srce donosi arome nerolija, mirte, petit graina, karanfila, ruzmarina i ruže, dok se u osnovi krije diskretan začinski obrt karanfilića.

Bočici Roger & Gallet Jean Marie Farina Cologne Extra Vieille je tokom godina promenjen dizajn, a i danas je dostupna na tržištu u istoj i čistoj, elegantnoj formi kao i čitava Roger&Gallet serija mirisa. Pored kolonjske vode Roger&Gallet je proširio asortiman i na široki spektar proizvoda istih nota kao kod popularne kolonjske vode, među kojima su losion za telo, kupka, sapuni, mirisne sveće, tečni sapun, krema za telo, dezodorans. Miris doživljava i reizdanje 1991. godine.

Zvanični opis izdanja sa stranica Roger&Gallet više će reći o samom izdanju:

 

"Sva svežina italijanskog vrta na obali Mediterana.
Ovim svetlim mirisom iz opsega Jean Marie Farine,
otkrivamo miris ljubljen suncem,
neodoljive svežine italijanske bašte,
na čistoj obali Mediterana,
gde citrusi koji rađaju upijaju sunčevu svetlost
i ponovo razbuđuju sva vaša čula
pod svežim velom blistavih cvetova
."

Muzej tvorca Eau de Cologne - Jean Maria Farina nalazi se u Kelnu, otvoren je za posetioce i jedan je od atrakcija grada. Osnovan je 1709. godine kao najstarija fabrika parfema u istoriji, koja odoleva vremenu. Zgrada muzeja na nekoliko spratova nudi detaljan istorijski prikaz Farininog rada i kreacija. U postavci muzeja moguće je videti repliku originalnog aparata za destilaciju koji Farina koristio u to vreme, prikazi proizvodnje parfema kroz različite faze, bogatu arhivu, buriće od kedrovog drveta, dokumente, spise, fotografije sa fokusom na legendarni Eau de Cologne i dr.

 

Muzej je 25. novembra 2006. godine proslavio 240 godina od smrti Johann Maria Farine i u njegovu čast organizovao komemoraciju u svojim prostorijama.

Poseta muzeju sigurno je prava šetnja kroz istoriju, jer će umetnički objekti, portreti i sam nameštaj svedočiti vremenu koje je prošlo od osnivanja i proizvodnje prvog mirisa. Ukoliko želite da posetite ovaj muzej sve informacije oko tura možete naći na zvaničnom sajtu - Fragrance Museum Farina House.

Eau de Cologne Original je početak priče, blistavi citrusni prvenac... Više o uspešnim  izdanjima koja se nižu godinama, od koji su mnoga i danas u ponudi možete pronaći u kolumni Eau De Cologne - Nekad i sad.

Izvori: Jean Maria Farina Fragrance Museum, Roger & Gallet, Jean Maria Farina - Wikipedia.

Autor: Sandra Raičević Petrović
            (sandrina_bambina)
 

 

 
 

 

 Prethodna Kolumne Naredna


Advertisement

Dodajte svoj komentar

Postani član ove online zajednice da bi mogao/la dodati svoje komentare. Registrujete se ovdje.

Advertisement

Popularni dizajneri i parfemi: