Zanimljivosti Chanel For The First Time - Inside Chanel!

Chanel For The First Time - Inside Chanel!

10/09/12 14:34:59 (13 komentara)

od: Sandra Raičević Petrović

 

Prvi put u industriji, muškarac reklamira ženski miris! I to ne bilo koji ženski miris, već legendarni ženski miris Chanel No5 koji je ujedno i najpopoularniji parfem na svetu. Kuća Chanel zaista zna kako da drži pažnju svojih poklonika od 1921. godine, kada je slavna „Petica“ stvorena, pa sve do dan danas. Te 1921. godine Coco Chanel želela je da lansira miris koji će biti inovacija u svetu parfema, što po kompoziciji koja je morala biti kompaktna, zavodljiva, posve specifična. Dok je njen posao u sferi visoke mode cvetao tokom 20.-tih godina prošlog veka zamolila je rusko-francuskog parfimera Ernesta Beaux-a da razvije " ženski parfem koji će mirisati na ženu“.

Po prvi put u industriji korišćene su sintetičke supstance - aldehidi u cilju spravljanja ove kompozicije. Aldehidi su prosto golicali majske ruže i čuveni jasmin iz Grasa u mirisu u kome ne možete izdvojiti ni jednu notu posebno. Možete se samo diviti remek delu i uživati u njenoj savršenoj strukturi.

Prvi put u industriji, mirisu je podarena minimalistička bočica, jasnih linija, krunisana zapušačem sečenim kao dijamant, koji podseća na geometriju Place Vendome u Parizu. Geometrijska, glatka, jednostavna, savršenih proporcija, jedinstvena. Cilj je postignut dizajnom – dobijena je „nevidljiva“ bočica potpune transprentnosti, drugačija od raskošnih Lalique i Baccarat kreacija veoma popularnih u to vreme.

CHANEL NO 5

aldehidi, bergamot, limun, neroli, ylang-ylang
jasmin, majska ruža, đurđevak, koren irisa, cvet irisa
vetiver, sandalovina, vanila, amber, pačuli, mošus, cibetka, mahovina

Miris dobija ime po seriji komponenti koje su bile označene brojevima. Prva je bila od 1 do 5 a druga od 20 do 24. Coco je odabrala seriju broj 5 i lansirala miris 5. maja (koji je peti mesec u godini) od 5 komponenata. Peticu su proslavile mnoge zvezde koje su ga reklamirale među kojima su Marilyn Monroe, Catherine Deneuve, Carole Bouquet, Nicole Kidman, Audrey Tatou. Lice koje željno iščekujemo da vidimo i koje golica našu maštu i pažnju je prvi muškarac koji promoviše ženski miris ikad – Brad Pitt.

Brad Pitt & Joe Wright

Sva pažnja medija usmerena je na Chanel i 15. oktobar 2012. godine kada će se reklamna kampanja otkriti u potpunosti. Brad Pitt je za svoju ulogu – kao reklamno lice Chanela dobio 7 miliona dolara, dok će se u ovu reklamnu kampanju uložiti 10 miliona dolara! TV reklamu režira Joe Wright (Pride & Prejudice, Atonement, Hanna, Anna Karenina) kome ovo nije prvi put da sarađuje sa Chanelom. On je radio i kampanje za Coco Mademoiselle 2007. godine i 2011. godine.

Po prvi put Chanel predstavlja kratki film u kome se opisana istorija Chanel No5 mirisa i ujedno lansira website INSIDE CHANEL koji pored priče o mirisu prezentuje i istorijat brenda. Veoma interensantni video kolaž (Chapter One) o parfemu Chanel No5 drži pažnju, objašjava odluke i oslikava detalje koje prate slavu ovog čudesnog mirisa. Website sadrži i potpunu biografiju Coco Chanel u kojoj je posebna pažnja posvećena prekretnicama u njenom radu i životu kao i saradnjama sa Karl Lagerfeldom i Jacques Polgeom. Website i video materijali ponudiće brojne stare fotografije Coco Chanel i vintage reklamne postere. Web site je lansiran kao uvertira predstojećoj kampanji koja je, da bi zagolicala još više našu pažnju danas najavljena i kratkim video klipovima koji ujedno prezentuju i prvu reklamnu fotku Brad Pitt-a.

Kratki klipovi nam skreću pažnju pitanjima:

Why? Do you feel lucky?
Where? Are you going somewhere?
Mystery? What’s the mystery?Ostaje nam da sačekamo 15. oktobar da vidimo dugo najavljivanu kampanju koja ponovo pomera granice u industriji.

 


Autor: Sandra Raičević Petrović
(sandrina_bambina)

Izvršna urednica Punmiris-a
[email protected]

 

  Prethodna Zanimljivosti Naredna


Advertisement

suncica
suncica

kao sto rekoh, chanel komunicira iznimno zenstvenim i senzualnim glasom pricajuci engleski sa koketnim francuskim naglaskom...
nevermind brad, No5 je i bez njega dovoljno potentan :).

Oct
12
2012
sandrina_bambina
sandrina_bambina

Ja nemam ništa protiv Breda, reklamne kampanje ne utiču na moj izbor mirisa, niti mi je ikad bilo bitno lice mirisa, bitan mi je miris i bitna mi je bočica, u tome leži umetnost!

Chanel 5 je legenda, može im se, mogu da postave koga god žele da promoviše miris, Petica će i dalje biti veoma popularna. Da li je reklama trebalo da pokaže da su žene postale mnogo snažnije, nezvisnije i moćnije od muškaraca današnjice da muškarcima preostaje da nose žensku modu i ženske parfeme, ili pak da je muškarac u društvu osuđivan ukoliko bira "ženske" proizvode dok žena to nije, pa žele i to da promene, očekujem da vidim u ponedeljak.

Iskreno, Chanel je moju pažnju u poslednje vreme više uzburkao odličnim Coco Noir-om nego ovom kampanjom. Dobrom parfemu ne treba ni posebna reklama da potvrdi svoj kvalitet.

Oct
12
2012
esther
esther

Mislim da ovo nije prvi put da muškarac reklamira ženski parfem, listajući vintage reklame za našu istoimenu temu naišla sam na jedan na kojemu čini mi se Burt Reynolds reklamira ženski Passion Elizabeth Taylor....reklama je s početka ili sredine 80-ih.

No, svejedno, ja kažem bolje i on nego Robert Pattinson ili neki njemu sličan njonjavac

Oct
11
2012
Primarijus
Primarijus

Ja ne znam zasto mene nisu angazovali za reklamu?
Mislim Bred Pit... katastrofa? :D

Oct
10
2012
Duke4ever
Duke4ever

Odličan video o historiji petice...many thanks Sandrina!

Oct
10
2012
DeMarco
DeMarco

Ova zena na reklami "First time" ima glas tako lep, da sam se istopio i ispario sa ove planete. :D

Oct
10
2012
amalia
amalia

kad se "pomicu granice", uvijek obratim pozornost. nekad mi se svidi, nekad ne.

zbog kontroverzi koje to nosi sa sobom, i u vezi s odabirom glavnih aktera neke mirisne price (u ovom slucaju B.P.), mozda su mi draze reklame koje ne ukljucuju (nuzno) i ljudski lik uz parfemsko djelo, ili su u pitanju neki NN (no name) likovi. je li tada lakse usredotociti se na samu bit, dakle parfem, tesko je reci, jer ponese nas atmosfera osmisljene price, zatim cisti fakti kao takvi, ljepota i/ili raskos neke bocice, i prije nego li smo miris probali (ako nismo)...i jos stosta toga...

povukla bih paralelu s reklamama za automobile. naime, dovoljan je izlozbeni primjerak, bez sudjelovanja "manekena i manekenki". osim sto je pretenciozno, sasvim je nepotrebno za "cisti, nepatvoreni uzitak".;)

iako, priznajem, slabost je uvijek prisutna, pa i moguca identifikacija s "modelima", i/ili potreba za istim. ;-)

svejedno, palac gore Chanel-u za "probijanje granica". na tragu je to vec postojecih tendencija, i rekli bismo, kliseizirano, na djelu je "dasak i duh novih vremena"...

Oct
10
2012
just2
just2

Zašto ne bi napravili nešto drugačije. Gotovo sve reklame za ženske parfeme se svode na na manje više isti kalup; savršeno lijepe zavodnice.
Osobno ih više niti ne doživljavam, no ovu ću pogledati sa popriličnim zanimanjem.
Što se tiče Brada, on je svojevrsna muška verzija MM, no ne vjerujem da reklamira parfem u smislu da ga on nosi ili da je namijenjen za muškarce, možda traga za ženom koja ga nosi ... U svakom slučaju, traženu pozornost su dobili!

Oct
10
2012
Athia
Athia

Sreća pa i inače imam averziju na ovaj parfem.

Oct
09
2012
A*Men
A*Men

Brad Pitt je novo reklamno lice ovog parfema posle MM, Catherine Deneuve, Carole Bouquet, Estelle Warren, Nicole Kidman i Audrey Tautou. Ipak nije bila u pitanju muška varijanta, što su svi u jednom trenutku pomislili.
Eto posle izjave MM da u krevet odlazi namirisana samo sa par kapi Chanel No. 5, posle čega su mnogi pohrlili da ga kupe, možda i sad mu prodaja još malo skoči jer će sad eto odlaziti u krevet sa Brad Pittom. A ko zna možda i muškarci krenu da ga kupuju i za sebe, bilo je slučajeva ali retkih. Koliko god se moja koža volela sa aldehidima ovde to nije slučaj, na meni EDP sapunasto talkast, EDT kajgod, kao da ni nema aldehida u njemu.

Oct
09
2012
Parisienne
Parisienne

Nisam jos pogledala reklamu, nadam se da cu sto prije, ali smatram da je ovo otislo malo predaleko... Ipak je ovo legendarni zenski miris, i sta ovo sad znaci? Da niti jedna od poznatih, slavnih ili bilo kakvih zena nije bila dovoljno dobra da bude lice nove Chanel 5 kampanje? Nisam seksist, dapace, i btw. cijenim rad Brada Pitta, smatram da covijek odlicno glumi u filmovima, ali ovo mi je u najmanju ruku zbunjujuce.
Necu vise nista komentirati, mozda ce reklama biti super, ali opet... muskarac, i to bas Brad Pitt kao lice Chanela 5?

Oct
09
2012
sandrina_bambina
sandrina_bambina

Meni se veoma dopao video o istorijatu "Petice", a što se Breda tiče, bolje on nego Anđa :)

Oct
09
2012
Iris_983
Iris_983

Ako su hteli muskarca za reklamu Petice, mogli su naci nekoga ko je malo vise musko.. Bred je njanjav, ali 'ajde...

Oct
09
2012

Dodajte svoj komentar

Postani član ove online zajednice da bi mogao/la dodati svoje komentare. Registrujete se ovdje.

Advertisement

Popularni dizajneri i parfemi: