Kolumne Cale Fragranze d'Autore by Silvio Levi

Cale Fragranze d'Autore by Silvio Levi

04/09/11 02:05:40 (2 komentara)

od: Sandra Raičević Petrović

Za svakog ljubitelja parfimerije najveća je radost kada nabavi bočicu omiljenog i dugo željenog parfema. Onda je uzme u svoje ruke, divi joj se širom otvorenih očiju dok svetlucava i izazovna tečnost mami svojim aromama. Za svakog ljubitelja parfimerije koji je pasionirani kolumnista baš kao i ja, još veća sreća je kada u svojim rukama imate čitavu kolekciju neke od kuća u vidu semplova i spremni ste da se predate istraživanju i testiranju svakog od mirisa pojedinačno.

Danas ću se posvetiti kući Cale Fragranze d’Autore sa posebnom pažnjom iz nekoliko razloga. Prvi razlog je kvalitet kolekcije i sastojaka kao i mirisne priče koje su ponuđene kolekcijom. Prilikom testiranja mirisa na samoj izložbi oduševio me jednostavan i veoma čist pristup temama u kojima sam se našla i prepoznala asocijacije parfimera.

Drugi razlog je moje prisustvo na izložbi i prilika da budem deo Esxence 2011 u Milanu, kao i da upoznam i razgovaram sa Silviom Leviem, jednim od osnivača Esxence- a koji je i vlasnik i parfimer Cale Fragranze d`Autore kolekcije.

Pa da počnemo priču od početka. Cale je priča o strasti ( a kako drugačije kada se radi o italijanima), i datira iz 1955. godine. Kuća je osnovana u Milanu i vođena dugogodišnjim entuzijaznom gospodina Silvio Levia.

Cale je dugogodišnji distributer Umetničke Parfimerije i sarađuje sa kućama Creed, Parfums d’Orsay, Floris, Gentlmen’s Tonic, D.R. Harris, Humietski & Graef, Kent, Knize, Les Nez, Lostmarc’h, Marc Buxton, Rigaud, Taylor of Old Bond Street, Truefitt & Hill. O mnogim od ovih kuća pisaćemo u narednim artiklima.

 

Pored distributerske delatnosti, Silvio Levi je oduvek želeo i sanjao svoju liniju. Mnogi snovi se ostvare ukoliko se zaista žele jako, te tako i njegov san postaje stvarnost otelotvoren kolekcijom Cale Fragranze d’Autore. Ovo je njegov brend, satkan od snova, osećanja i od nota koje je sam birao i komponovao. Parfemi ove linije su „prekrasna poezija prepuna emocija prevedena u mirise“ – koja ne ostaje samo na ljupkom opisu. Kolekcija je zaista zavredela moju pažnju te ću je svesrdno i natenane prepričati.

Kolekcija Cale Fragranze d’Autore je linija bliska svakom čoveku. Italijanska je, čista, jasna i pamtljiva po minimalizmu, veoma emotivna. Sigurna sam da će vas mnogi od mirisa asocirati na lepe trenutke iz života, pokloniti dobro raspoloženje, opustiti i navesti na olfaktorna razmišljanja.

Umetničkoj parfimeriji Silvio Levi poklanja svoju poetičnost kroz 8 toaletnih voda, 4 nova koncentrisanija mirisa (od već postojećih) kao i sasvim novi koncept koga sam pomenula u reportaži sa Esxence 2011 – mirisne premijere.

Prva i osnovna kolekcija od osam toaletnih voda ubraja osam kompozicija, sasvih različitih a emotivno bliskih. Pri njihovom isprobavanju tačno možete osetiti emociju kreatora ali i njegov lični potpis. Kolekcija je predstavljena 2008. godine i ubraja: Assolo, Allegro con Brio, Brezza di Seta, Dolce Riso, Mistero, Ozio, Preludio d’Oriente i Tepidarium.

Asollo je čisti miris kreiran od cveća, voća i aromatičnih nota. Od samog starta čist je kao suza, jasan kao zvuk čaša koje se kuckaju, hladan i osvežavajući. Note zlatne jabuke vode glavni ples na početku najavljujući delikatne cvetne note i drveno-mošusni trag koje leluja u pozadini. Allegro con Brio je miris sećanja na detinjstvo. Odjek jednog davnog leta u seoskoj vikendici, toplog vazduha, smeha, igre i bliskosti sa prirodom. Njegova kompozicija poziva na radost istaknutim i jarkim esencijama svežeg i gorkog zelenila, nakon koga nastupa umilna i medna cvetna sonata koja vam greje dušu.

Cale Fragranze d`Autore by Silvio Levi...

Brezza di Seta nudi nova razmišljanja, o voćno zelenim notama koje svojim svežim i sočnim kapljicama kvase i ukrašavaju fini puderasti veo – srce kompozicije. Ovaj miris je kako Silvio kaže – veoma senzualan, diskretno ženstven, karakterističan po aristokratskoj eleganciji. Zaista je poseban.

Dolce Riso je miris slasti, polena, cvetnih sokova, lepote i harmonije. Njegova bit zasniva se na užitku, slatkastom, amberastom, mekom i toplom. Umiruje vas i grli, čini vas spokojnim. Note pirinča i cerealija, blago su zabiberene, te zaslađene i ugrejane vrelim začinima. Ovo je miris koji uspešno prepričava sreću. Njegova kompozicija izmamila mi je osmeh na lice.

Ljubitelji drveno-orijentalnih muževnih kompozicija – pažnja. Mistero je miris koji vredi probati. Njegova misterioznost je naglašena, a miris vidim na muškarcu koji voli bogatu strukturu i bira miris koji prati njegovu samouverenost.

Suva, drvena i vatrena, robusna kompozicija ukrašena je i Agarom, ali bez preterivanja, te harmonija drvenih i smolasto balzamičnih akorda nije narušena hladnim medicinskim oud tragom. Kada uronite nosiće u ovaj mirisni kolaž iznenadiće vas šafran, nana, basmati pirinač, rabarbara...

Ozio reflektuje unutrašnji mir. Spokoj i meditativnost fantastično su oslikani akordima belog bibera koji je nametljiv i jedinstven. Biberasti trag koji daruje hladnu ljutinu ali i eleganciju kompoziciji nadvija se nad svežim notama zelenila, cveća (irisa i božura) nad ljutkastim začinima i mekim drvetom. Veoma lepo iskustvo, preporučijem i za muškarce i za žene i jedan je od mojih favorita!

Preludio d’Oriente je drveno-orijentalna mrcina u pozitivnom smislu. Opojni i zavodljivi teškaš koji vas zavodi glasno i strastveno upečatljivim istočnjačkim aromama i manirima. Pored vrele kombinacije ouda, hrasta i pačulija, ovaj miris inspiriše tamjanom, aromatičnim biljem i začinima. Poklanja vam pregršt raskošnih akorda, isprepletenih kao na bogatom materijalu ručno rađenom i protkanom zlatnim nitima.

Osmi miris kolekcije će se sigurno dopasti ljubiteljima citrusa. U ovom mirisu našla sam pregršt radosti i čiste sreće. Miris optimizma, energije i vitalnosti nije banalan kako citrusi umeju biti već je osnažen smolama i začinima, stvarajući spektakularnu igru svežine citrusa, gurmanluka i čajnih aroma. Ovaj miris zavređuje moju punu pažnju (pogotovo jer obožavam neobične mirise sa citrusima) a i zbog toga jer priča posebnu priču.

Tepidarium je njegovo ime – inspirisano je nazivom centralne prostorije u kupatilima starih Rimljana. Ovaj miris reprezentuje mesto gde su se ljudi okupljali radi relaksiranja ali i radi razgovora.

Njegova priča je jasna, sveža slatkasta i poletna, blago karamelizirana (grejp, narandže i rum), takođe umirujuća i egzotična (od čajnih aroma, pina colade, magnolije i mimoza) ali i blago gurmanska podsećajući na miris ugrejane čiste kože, meke od miline i pare (drvene note vetivera i mošusa).

Četiri mirisa ove kolekcije predstavljeni su nedavno kao Les Concentres izdanja (Allegro con Brio, Ozio, Assolo i Brezza di Seta). Ova koncentracija je snažnija od eau de parfum koncentracije, a mirisi su znatno osnaženi i pojačani. Kompozicije Les Concentres verzija volumenom određenih nota dobijaju na gustini i punoći, mada je sama struktura i tema ista. Svakako ih vredi probati jer su veoma kvalitetne varijacije na već postojeća izdanja, što ne znači da su toaletne vode predstavljene u osnovnoj liniji slabe i tanjušne, ne sasvim suprotno tome! Najnovija dva mirisa su takođe pomenuta u izveštaju sa Esxence 2011.

Veoma zanimljiva storija o jednoj temi (inspiraciji Silvio Levi-a), dva parfema (proistekla iz te priče – Fulgor i Roboris) i tri čoveka koja su ih kreirala (Silvio Levi, Mark Buxton i Maurizio Cerizza). Priča se desila u veče 15. Avgusta 2004. godine u Dolini Smrti (Death Valley).

Mirisi su refleksije Levijevih sećanja. Crnog neba pre ljute oluje, sjajnih munja, glasnih gromova. Elektricitet u vazduhu i očekivanje krupnih kišnih kapi u toku svakog trenutka inspirisale su umetnike na dva mirisna dela. Ova priča rasplet dobija dvema kreacijama, posve različitim.

Fulgor, kreacija Silvio Levia i Maurizio Cerizze je metalni miris koji oslikava munje, nabijena osećanja, strepnju i divljenje pred veličanstvenim prizorom koji ostavlja moćna priroda. Hladan, zelen, metalan i suv, ovaj miris je uvertira pljusku koji će rascepiti oblake i kvasiti žednu zemlju. Njegove metalne note vremenom postaju sve tamnije, sve nabijenije sve teže.

Drugi miris Roboris koga su kreirali Silvio Levi i Mark Buxton je sušta suprotnost Fulgoru. Koncpiran je kao drveno orijentalni, baš kao i Fulgor, međutim znatno je svežiji, čistiji i lakši. Ovaj miris kreiran je da pustinji pokloni novi život i energiju ali i da prikaže ciklus ponovnog obnavljanja i oživljavanja.

 

Vešto kreiran da ostavi pozitivan utisak, prikaže bilje koje započinje novi ciklus i razvitak, učini sveobuhvatnu sliku prijatnijom, donese jednu vrstu olakšanja nakon pljuska i snažnog nevremena. Oba mirisa dostupna su u koncentraciji Les Concentres.

Kolekcija Cale Fragranze d’Autore – u koncentraciji toaletnih voda dostupna je u bočicama od 50 i 100ml. Svaka od staklenih bočica razlikuje se po tračici različite boje na kojoj je ispisano ime brenda. Dizajn svih boca je isti. Spoljna pakovanja su elegantna, cilindrična i bela, ukrašena tračicom iste boje koja je dodeljena i svakom od mirisa.

Bočice toaletnih voda od 50ml mogu se nabaviti po ceni od 65 eura dok se 100ml bočice edt mogu nabaviti po ceni od 90 eura.

 

Fotografije – press release, Silvio Levi, desert rain by cloudchaser32000 and Esxence 2011 by Sandrina

Sandra Raicevic Petrovic

Autor: Sandra Raičević Petrović
            (sandrina_bambina)
 

         Izvršna urednica Punmiris-a
        
 
 

 

 Prethodna Kolumne Naredna


Advertisement

sandrina_bambina
sandrina_bambina

Hvala Alisa.
Da to sam i napisala, EDT su veoma postojani odlične aure i trajnosti. Međutim sva 4 Les Concentres izdanja su koncentrisanija, i ta jača koncentracija nije poboljšavanje trajnosti već su mirisi gušći, "teži", nabijeniji.

Iskreno meni su bolja edt izdanja, naročito Tepidarijum i Ozio, dok mi je Dolce Riso toliko prijatan i umilan, miriše mi bebeće, slatko, nežno, umilno.

Svi mirisi su blještavi i blistavi. Vrlo nosivi, moderni. Dva nova mirisa su savršeni prikaz događaja - pre i posle kiše, ali meni lično nisu omiljeni. Ono što je sigurno je da vredi probati celu liniju.

Apr
10
2011
Alisa
Alisa

Fulgor i Roboris nisam imala prilike probati. Brezza di Seta je jedini koji sam odlučila udomiti i nakon nekog vremena, otišla je vlasnici, kojoj je miris odgovarao u potpunosti.

Prepoznatljiva nota u svakom, ili je neka vrsta drveta, ili varijacija jakosti zelenila. U svakom smislu drugačije priče od onih na koje smo više, manje navikli.

Koncentracije parfema mislim da su suvišne u cijeloj toj priči, jer se sjećam da je na toj osobi EDT isijavao svojom jačinom. To je samo moje mišljenje.

Ne znam jeste li Vi dobili taj dojam, kada ste ih testirali?

Perfektni mirisi u svojoj jednostavnosti, zaista, lijep članak kao i uvijek, Sandra!

Apr
10
2011

Dodajte svoj komentar

Postani član ove online zajednice da bi mogao/la dodati svoje komentare. Registrujete se ovdje.

Advertisement

Popularni dizajneri i parfemi: