Kolumne 200 stepenica do hiljade mirisa - Dobrodošli u Grasse

200 stepenica do hiljade mirisa - Dobrodošli u Grasse

11/07/10 06:07:27 (Jedan komentar)

od: Sandra Raičević Petrović

Grasse je šarmantni gradić u Alpes - Maritimes u Francuskoj, koji se nalazi na oko 40-tak minuta vožnje od Cannes-a (Kana). Izgrađen je na strmim liticama miomirisne Provanse, pa ukoliko ste rešili da se zaputite do samog centra i prošetate njegovim uskim uličicama očekuje vas pravo planinarenje.

Od glavne autobuske i železničke stanice Grasa, koje se nalaze u podnožju gradića, očekuje vas 200 stepenica i veoma strmih uspona do samog centra koji se nalazi na 350m nadmorske visine. Poseta ovom divnom gradiću, doneće sasvim nova iskustva, naročito ako ste ljubitelj parfimerije ili jednostavnije rečeno, ukoliko uživate u mirisima.

Grad Grasse se smatra svetskom prestonicom parfimerije i od 18. veka do danas poznat je po parfemskoj industriji. U Francuskoj je jedan od glavnih centara parfimerije, a mnogi parfimeri koji su danas veoma poznati u svetu trenirani su upravo u Grasse-u ili su bar proveli neko vreme ovde.

Njegova fenomenalna lokacija uživa povoljnu klimu za uzgajanje svih kultura koji su po kvalitetu poznati u celom svetu. Grasse se prostire na obroncima planine koja uživa prijatnu klimu Azurne obale. Iz samog centra grada pruža se fantastičan pogled ka Kanu i moru.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Veličina ovog malenog gradića je u samoj proizvodnji koja dostiže grandiozne brojke na svetskom nivou. Grasse proizvodi čak dve trećine prirodnih aroma koji se koriste u parfimeriji u Francuskoj, kao i aroma spravljenih za prehrambene proizvode.

Na putu do samog centra, ukoliko dolazite pešice, uživaćete u arhitekturi i žuto narandžastim fasadama koje se raduju suncu. Balkoni su većinom ukrašeni cvećem i nose dah nekog davnog vremena. Uličice su uske i neočekivano strme.

Ono što je najvažnije za našu današnju priču su parfemi. Mnoge uvažene porodične parfimerije koje svoju tradiciju prenose novim pokolenjima, izlažu i prodaju svoje proizvode upravo u Grasse-u.

U samom centru lako ćete pronaći imanje sa muzejom i laboratorijom Fragonard kao i još dve Fragonard prodavnice i manji muzej na početku glavne uličice koja donosi mnogo mirisnih uživanja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Pored parfimerije Fragonard, svoje mirise predstavljaju i Galimard i Molinard, ali i mnoge druge porodične parfimerije čije ćete mirise moći da probate upravo u šetnji uskom centralnom ulicom.

Fragonard je kuća osnovana 1926. godine i koja svoje ime Fragonard dobija po uvaženom slikaru rođenom u Grasse-u Jean-Honore Fragonard (1732-1806).

Ovo ime dato je u čast umetnika, u čast umetnosti 18-tog veka, a i kao veza umetnosti i tradicije koju ova kuća istinski neguje već godinama.

Osnivač Parfumerie Fragonard je Eugène Fuchs.

Podeliću sa vama slike i utiske iz Parfumerie Fragonard - iz prostorija gde sam imala dopust da fotografišem, dok izgled prodavnice i muzeja  neću moći da vam prikažem jer su zabranili fotografisanje.

Donji sprat Fragonarda prikazuje tradiciju i stari način spravljanja mirisa, dok se na gornjem spratu nalazi postavka tradicionalnih nošnji i sama prodavnica sa mirisima i proizvodima za telo gde zaista možete probati sve što vam se dopada.

Ove godine Fragonard slavi godinu mimoze, a o tome ću pisati uskoro u posebnom članku.

Prekrasne i veoma povoljne toaletne vode (100ml-20 eura) nude čiste i fine esencije limuna, cveta narandže, verbene, frezije, vetivera, dok kompozicije određenih izdanja, možete probati u nekoliko koncentracija po takođe prihvatljivim cenama. Neki od mirisa mogu se naći i po cenama od 12 eura (Mimosa, Riviera Bleu, Riviera Riviera...).

Dragocene bočice ispunjene pure perfume koncentracijama od 30ml, dostupne su u luksuznim zlatastim bočicama po ceni od 45 eura. Ljubazno osoblje parfimerije izaći će vam u susret u istraživanju i odabiru mirisa, kao i pratećeg asortimana za negu tela i mirisa za kuću.

Parfumerie Fragonard
20, Boulevard Fragonard
06131 Grasse, France
web site:
Fragonard

Kao što sam već rekla, u glavnoj ulici Fragonard postoje još dve prodavnice sa istim asortimanom. Pored njih, mogu se naći i privatne parfimerije sa brojnim mirisima takođe veoma povoljnih cena a odličnog kvaliteta. Ako ste ljubitelj mirisnih sapuna ili pout pourri-a mogu vam reći da ćete sigurno naći proizvode za sebe, u ulici koja miriše gde god da se okrenete i prođete.

 

 

 

 

 

 

 

Cene sapuna kreću se od 1 euro naviše, a arome koje će vam prvo ponuditi sadrže miris lavande, cveta narandže, jasmina, ljubičice, mimoze i Centifolia ruže kojima se ponose. Pored klasičnog oblika sapuna, dostupni su sapuni u obliku srca, ružica, detelina, raznih cvetova, veoma ljupki i veoma mirisni. Sigurna sam da ćete odabrati neki za sebe, nemoguće im je odoleti!

Galimard svoju prodavnicu ima u Palati Kongresa (Palais de Congres) u samom centru. Bela velelepna zgrada u svom prizemlju nudi fantastičan izbor proizvoda. Parfemi, toaletne vode, sapuni, mirisi za kuću, kolekcije za telo, očaraće sve ljubitelje mirisa svojim aromama i dizajnom. Cene su takođe veoma pristupačne, a proizvodi neodoljivi!

Veoma ljubazna prodavačica, pokazala mi je i predstavila najpopularnije mirise kuće i ponudila nekoliko mirisa na bazi mandarine koje sam da zadovoljstvom testirala. Kompozicije mirisa su jasne, čiste i veoma kvalitetne, slojevite, bogate i vešto iznijansirane, što samo dokazuje tradiciju i kvalitet Galimarda.

Sapuni u obliku limuna odmah su privukli moju pažnju kao i mini setovi sa različitim mirisima, koji mogu biti prikladan poklon istraživačima parfimerije. Setovi sadrže 6 bočica različitih mirisa u koncentraciji pure perfume od po 15ml i dostupni su po ceni od 53 eura.

Cene čistih parfema u bočicama od 100ml mogu se nabaviti po ceni od 54 eura, parfemske vode od 100ml po ceni od 35 eura, dok se toaletne vode u bočicama od 100ml mogu nabaviti po ceni od 20 eura. Pored bočica od 100ml postoje i veće bočice (edt od 1 litra po ceni od 60 eura). Cene ukrasnih sapuna i proizvoda za telo su takođe veoma pristupačne.

 

 

 

 

 

 

 

Galimard je kuća osnovana 1747. godine. Osnivač je Jean de Galimard, Lord of Seranon,dobri prijatelj Goethea. Dvor francuskog kralja Louis-a snabdevan je upravo proizvodima Galimard (parfemima, pomadama i maslinovim uljem).

Već 250 godina, parfimerija Galimard neguje svoju tradiciju kvaliteta i nudi proizvode koji sadrže dragocene esencije jasmina, cveta narandže, tuberoze, lavande, ruže spravljene i dobijene na tradicionalan način.

Pored prodavnice u samom centru, možete zakazati i posetu fabrici gde će vam pokazati muzej u kome su prikazani muzejski primerci proizvoda kao i samu laboratoriju i objasniće proces proizvodnje mirisa - estrahovanje aroma iz cveća, drveta, bilja...

U samoj fabrici nalazi se i prodavnica gde se može odabrati nešto iz bogatog asortimana Galimard, kao i Studio des Fragrances gde možete sami kreirati svoj miris uz pomoć stručnjaka iz kompanije.

Parfums Galimard
73, Route des Cannes
06131 Grasse, France

web site: Galimard

Molinard je treća velika kuća poznata u Grasse-u, osnovana 1849. godine. Prošle godine je izdanjem 160, proslavila 160 godina postojanja. Svoju internacionalnu reputaciju stiče kvalitetom svojih proizvoda i znanja koja se prenose generacijama.

Saradnja sa Rene Lalique i Baccarat poznata je još od davnina, sa ciljem i željom da se za prva soliflore (monotematska) izdanja jasmine, rose, violet naprave prikladne luskuzne bočice. Upravo ove bočice moći ćete da vidite u izložbenom prostoru na samom ulazu u Molinard.

                                                                    Muzej Molinard - photos by Molinard

Poseta Molinardu učiniće vas bogatijim za upoznavanje sa "sapunskom sobom", destilerijom, salonom Des Cremes i galerijom u kojoj možete saznati više o istoriji Provanse. Takođe, sve proizvode moći ćete da probate i kupite u Molinard prodavnici.

Parfums Molinard
60, Boulevard Victor Hugo
06131 Grasse, France
web site: Molinard

 

 

 

 

 

 

 


Pored obilja mirisa i predivne panorame ka Azurnoj obali, Grasse krasi i Muzej parfema - International Museum of Parfum, divne bašte, vile, i zdanja.

Šetnja uskim uličicama i upoznavanje sa istorijom i tradicijom ovog ljupkog gradića ostavlja dubok trag svim posetiocima i poklanja jasnu i jedinstvenu sliku svakom ko se dotakne i uživa u čarima parfimerije, podjednako važnu i stvaraocima i uvažavaocima parfemske umetnosti.

Ukoliko planirate posetu Grasse-u, obavezno prošetajte i do Saracen kule, monumentalne kapije gradskog hotela, Placassier crkve izgrađene 1644. godine ili do muzeja Musée d'Art et d'Histoire de Provence.

Neka vas prati sunce i vode prekrasni mirisi! Dobrodošli u Grasse!


Autor: Sandra Raičević Petrović
            (sandrina_bambina)
 

       Izvršna Urednica Punmiris-a

Reportaža iz Grasse-a, France, Oktobar 2010.
Fotografije by Sandrina

 

Album sa fotografijama iz Grasse-a možete pronaći i na Fragrantica Facebook Fan Page-u : Welcome to Grasse, France.Prethodna Kolumne Naredna


Advertisement

ViperSnake85
ViperSnake85

Imao sam tu cast da posjetim Grass i parfimeriju, prelijepo ;)

Nov
07
2010

Dodajte svoj komentar

Postani član ove online zajednice da bi mogao/la dodati svoje komentare. Registrujete se ovdje.

Advertisement

Popularni dizajneri i parfemi: