Kolumne Živeli ... uz omiljene mirise!

Živeli ... uz omiljene mirise!

12/30/14 07:12:21 (7 komentara)

od: Sandra Raicevic Petrovic

Mnogi od nas se pitaju koji parfem odabrati za najluđu noć, baš onu u kojoj prve korake pravimo u 2015. godini, razmišljamo o novim odlukama, novim poslovima, novim i starim ljubavima, svim lepim željama, zagrljajima i pozdravima koje upućujemo i delimo sa svojim najbližima. Brojni će prve minute 2015. godine dočekati na ulicama i trgovima uz poljupce i vatromet, neki će otići na organizovanu večeru uz muziku ili putovati, dok će oni koji vole porodičnu atmosferu, toplinu svojih domova i mirise svoje trpeze birati ostanak kod kuće sa najbližima. Bez obzira gde ćemo odabrati da dočekamo ponoć, verujem da smo avanturisti po pitanju izbora mirisa te želim da napravim kratki osvrt na proteklu godinu i postavim nekoliko pitanja o izboru parfema za svečani trenutak koji je tik ispred nas.

Da li je u Novu godinu potrebno ući sa nekim novim mirisom ili pak tačno u ponoć nazdraviti uz kompoziciju koja nam je najviše prijala tokom cele 2014. godine? Da li za Novu godinu birati novo i uzbudljivo ili uživati sa omiljenim mirisom? Da li ćemo brzopleto kupiti nešto što više nikad nećemo nositi?

U toku praznika neki mirisi nas privlače i po određenim sastojcima koji nas blisko vezuju za praznike i najluđu noć. Među njima su gurmanski mirisi koji mame aromama slatkiša, kolačića i čokolade ili pak mirisi vina, slatkih pića i šampanjca koji aludiraju na slavlje i ugodnu atmosferu. Ne zaboravimo fine začine koji daju specifični šarm domu i prazičnoj trpezi. Tople, pitke, slatke i komotne arome svakako će nas opustiti i ostaviti još lepši utisak tokom praznika ali i kasnije probuditi prijatna sećanja na njih. Svakako, svako od nas ima svoj stil i ukus i po njima bira omiljene kompozicije. Različiti mirisi su nam u žiži interesovanja i vrednovanja i u tome je i lepota umetnosti i izbora u svetu parfimerije. Lepota u različitostima.

Neki od starijih mirisa koji me asociraju na slavlja, lepo raspoloženje i pozitivne emocije su svakako Champagne (Yvresse) od YSL, Dolce Vita od Diora, Muglerov Angel i Isabey Gardenia dok novija izdanja svojim slatkastim kompozicijama unose pozitivnu atmosferu i stvaraju slatke tragove u vazduhu koji mame da se okrenem za njima uspevajući da iznude moj osmeh (Lancome La Vie Est Belle, Dahlia Divin, Viktor&Rolf Bonbon, Guerlain La Petite Robe Noir, Lalique Satine..).

Nekoliko mirisa o kojima mislim proteklih dana, koji me vezuju za prazničnu atmosferu i koje volim na različite načine jasno prenose duh i miris praznika i svečanih trenutaka. Među njima su Enchanted Forest od The Vagabond Prince, Bouquet Ideale od Xerjoff, Red Hoba od Xerjoff, Orchidea Reale od Pineider, Eau de Hongrie od Minya Viktoria i Stella di Ghiaccio od Hilde Soliani.

Enchanted Forest mi pokloni ukus pitke i slatke sangrije na usnama i nudi izrazit miris borovih iglica koji jasno asociraju na kićenje jelke i miris doma tokom praznika. Ovaj miris sadrži specifične aromatične note koje podižu raspoloženje i učine da pomislim na naš neraskidiv spoj sa prirodom. Miris takođe nosi neku setu ka detinjstvu i bezbrižnost koja se polako gubi kako odrastamo. Nosim ga najčešće u toku zimskih dana jer pokrene želju na laganu šetnju dok pada sneg i ledeni vazduh reže lice. Tada "začarana šuma" pokaže svoje najlepše lice.

Red Hoba i Bouquet Ideale su potpuni kontrast ovom izdanju a volim ih zbog vrelih gustih i gurmanskih elemenata i savršenog spoja koji prepliću na koži. Gurmanski orijetalci sa karakterom. Po snazi i intenzitetu su slični a po kompoziciji različiti jer Red Hoba spaja sočnost i lepljivost breskvi i urmi sa suvoćom izrazitih drvenih nota koje elegantno rashlađuje jasmin. Bouquet Ideale je takođe sladak ali od začina i drveta, dodatno "prelivenih" smolama.

Najbolje je kad mirisi vole vašu kožu pa dozvole da osetite svaku nijansu koju je parfimer naglasio u kompoziciji. Tako je i sa ova dva izdanja. Oba mirisa sadrže moćnu slatkoću smola interpretiranu sa stilom, podržanu gurmanskim elementima, a umirenu jasnom suvom nijansom.


Među mirisima koji su obeležili moju godinu i koje sam najčešće nosila su Stelle di Ghiaccio od Hilde Soliani, Orchidea Reale od Pineider i Diorova Dolce Vita.

Hildina "zvezda" je veoma specifična po svojoj kompoziciji jer zvanično spaja tri sastojka: kupine, lovor i ruzmarin. Ali u njoj se krije toliko nijansi koje su ključne za ovo izdanje.

Kompozicija nudi miris hladnog morskog vazduha koji dolazi sa obale, penušave arome šampanjca koji golicaju fini voćni nektar kupine (kupina nije preterano naglašena ni sirupasta) i slatko-opori ukus belog vina utkan pod aromatičnim biljem.

Fokus je na visprenosti parfimerke koja ovoga puta razgaljuje maštu mehurićima šampanjca.

O Dolce Viti je suvišno govoriti jer za mene ona predstavlja pravi miris sreće, ljubavi i topline harmonično satkane da ne navede da mislite o notama već o specijalnom ugođaju koji pruža. S njom bih mogla da nazdravim svakom novom danu!

Orchidea Reale je zaista otkriće godine, novi miris koji se pojavio početkom 2014. godine i jedan od retkih u koje sam zaljubljena od prvih kapljica. Njegova moć i lepota je u sočnosti kompozicije u kojoj nazirete kremaste cvetno-orašaste slojeve, objedinjene da stvore bogatu žestvenu kompoziciju u kojoj vlada emocija. Opojan i izrazito pitom, Orchidea Reale na suptilan način ističe lepotu žene, njenu gracioznost i njenu sreću. Nagoveštava gurmanluke, ali nije gurmanski... nagoveštava opojne note vina ali ne preteruje u tome... spaja kremaste note sa cvećem i to vrhunski!


Kao pravo iznenađenje koje sam imala prilike da probam krajem 2014. godini za mene je bio miris Eau de Hongrie od Minya Viktoria (hvala Viktoriji na tome!), koji bi zaista bio prikladan da ga ulijete u čašu i nazdravite njime! Viktorija je želela da slavno mađarsko vino Tokaji pretoči u parfemsku kompoziciju kojoj će darovati slast voća, sočnost i opojnost slatkog vina, blagorodni miris meda i tople i kremaste drvene note.

Sočan, skladan, gladak i dubok od meda i vina, okićen elegancijom jasmina i ukroćen gorkasto-svežim notama grejpa i besmrtnika jedan je od onih kojim bi mogli da nazdravimo i započnemo 2015. godinu. I još je u boci kao vino! Čini se da nekoliko kapljica ovog zlatno-žutog mirisa na koži uspeva da stvori iluzornu sliku slavlja, obilja i bogatstva u najpozitivnijem smislu. 

Srećno svima u nastupajućoj 2015. godini! Živeli uz omiljene mirise!

Podelite sa nama Vaš izbor za najluđu noć!

 

 

   

 

 

Autor: Sandra Raičević Petrović
(
sandrina_bambina)


   Izvršna urednica Punmiris.com

 

[email protected]

 

 


 Prethodna Kolumne Naredna


Advertisement

valena
valena

Nedostaje mi Yvresse. Mnogo sam volela ovaj parfem, a sada ga ne nalazim (Zivim u malom mestu). U parfimerijama ga nema i uglavnom nisu ni culi za njega jer nabavljaju samo In parfeme za ultra mlade devojke. A nisam ni skoro imala prilike da putujem U Beograd i tamo obidjem parfimerije ali bas onako, da ih obidjem. Obicno kad sam u velikom gradu udjem u prvu veliku parfimeriju i kupim sebi nesto sto mi se dopadne ali nisam skoro putovala ni videla da ga imaju. A bas mi nedostaje.

Jan
04
2015
Damironi
Damironi

U Novu godinu je potrebno ući sa parfemom koji nam se najviše sviđa, bez imalo razmišljanja.
Puno YSL Opium-a na meni i vruće rakije u meni. Sretna Nova godina!

Dec
30
2015
cinema
cinema

Odlican clanak!
Srecna Nova!

Dec
30
2015
darwin36
darwin36

jako lijepo!

Dec
30
2015
Numero Uno
Numero Uno

Jupiiiii!!!!!
Grazie mille!!!!!

Dec
30
2015
sandrina_bambina
sandrina_bambina

Ispunjena želja! Srećni praznici i sve najlepše! :)

Dec
30
2015
Numero Uno
Numero Uno

Sandrina jos jednom Vas molim za slicicu parfema 1869 ACCA KAPPA EDP i dodavanje u bazu, jer je on moje otkrovenje u ovoj godini... SRECNI PRAZNICI!!!

Dec
30
2015

Dodajte svoj komentar

Postani član ove online zajednice da bi mogao/la dodati svoje komentare. Registrujete se ovdje.

Advertisement

Advertisement

Novi Parfemi

The Norns` FarmhouseBlack Phoenix Alchemy Lab
The Norns` Farmhouse

The IfritBlack Phoenix Alchemy Lab
The Ifrit

Technical BoyBlack Phoenix Alchemy Lab
Technical Boy

ShadowBlack Phoenix Alchemy Lab
Shadow

Mr. JacquelBlack Phoenix Alchemy Lab
Mr. Jacquel

Amber AbsolutelyFort & Manle
Amber Absolutely

Harem RoseFort & Manle
Harem Rose

Fatih Sultan MehmedFort & Manle
Fatih Sultan Mehmed

Confessions of a Garden GnomeFort & Manle
Confessions of a Garden Gnome

MaduroFort & Manle
Maduro

CharlatanFort & Manle
Charlatan

Mr. IbisBlack Phoenix Alchemy Lab
Mr. Ibis

Mad SweeneyBlack Phoenix Alchemy Lab
Mad Sweeney

Mr. CzernobogBlack Phoenix Alchemy Lab
Mr. Czernobog

Mister WednesdayBlack Phoenix Alchemy Lab
Mister Wednesday

MediaBlack Phoenix Alchemy Lab
Media

Mama-JiBlack Phoenix Alchemy Lab
Mama-Ji

Low Key LyesmithBlack Phoenix Alchemy Lab
Low Key Lyesmith

LauraBlack Phoenix Alchemy Lab
Laura

Glass EyeBlack Phoenix Alchemy Lab
Glass Eye

For The Joy of ItBlack Phoenix Alchemy Lab
For The Joy of It

Eostre of The DawnBlack Phoenix Alchemy Lab
Eostre of The Dawn

Coin TrickBlack Phoenix Alchemy Lab
Coin Trick

Black HatsBlack Phoenix Alchemy Lab
Black Hats

BilquisBlack Phoenix Alchemy Lab
Bilquis

BelieveBlack Phoenix Alchemy Lab
Believe

Milky Madamoiselle 牛奶小姐Boitown 冰希黎
Milky Madamoiselle 牛奶小姐

Monet's Nymphéa 莫奈的睡莲Boitown 冰希黎
Monet's Nymphéa 莫奈的睡莲

Fressia's First Kiss 小苍兰的初吻Boitown 冰希黎
Fressia's First Kiss 小苍兰的初吻

L'eau Unisex 无性之水Boitown 冰希黎
L'eau Unisex 无性之水

Popularni dizajneri i parfemi: