Note

Upišite par slova da skratite listu:

CITRUSI

Pod citrusima u parfimeriji najčešće podrazumijevamo čitav spektar voća hesperida (Hesperidia), nazvanih po Hesperides nimfama iz grčke mitologije. To su plodovi ili citrusno - mirisne sirovine (npr verbena i limunska trava), a nekolicina njih spada među najstarije sastojke u parfimeriji uz smole. Moderne varijacije kao što su grejpfrut, pomelo, yuzu i hassaku, predstavljaju relativno nedavan razvoj u području ekstrakcije parfema.

Eterično ulje citrusa se većinom dobiva cijeđenjem, uglavnom hladnim cijeđenjem, njihove kožice kako bi se očuvala inherentna svježina. Petiti grain je iznimka jer se dobiva parnom destilacijom grančica i lišća stabla gorke narandže.

Citrusi daju osvježavajući i iskričavi kvalitet mirisa, čineći gornje note koje golicaju naš nos sa užitkom. Pomažu pri oslobađanju uma i pomažu da se osjećate sunčano i optimistično, pružajući auru lagane elegancije i čistoće. Posebno bergamot je sastavni dio klasične Eau de Cologne formule. Citrusi su tradicionalni pratioci bogatijim cvjetnim i smolastim notama u orijentalnim mirisima, a također su dobar pratilac drugim voćnim notama jer umanjuju šećer i ubrizgavaju kiselost.

više...

VOĆE, POVRĆE I ORAŠČIĆI

Voćne note izvan citrusa (koji tvore vlastitu klasu) su postale toliko popularne u posljednjih nekoliko godina da zaslužuju vlastitu kategoriju. Note povrća su neobičnije, ponekad iskazane kao privid: primjer bi bila nota repe koju korijen irisa ponekad proizvodi.

U pravilu, voće i povrće su otporni na destilaciju i procese ekstrakcije zbog vrlo visokog postotka vode koji sadrže, te predstavljaju rekonstruisane note u mirisima. Njihov učinak se kreće od osvježavajućeg i sočnog, sve do pljesnivog i tajanstvenog.

Voće i povrće pružaju nijansiranu teksturu i osvježavajući osjećaj u mirisima. Voće je iznimno popularno u cvjetno - voćnim kategorijama parfema 2000-ih godina, dok su breskve i šljive uvijek bile glavne komponente u klasičnim bazama parfema (kao što je poznati Persicol) i na taj način su proizvedeni mnogi kultni mirisi u prvoj polovici 20. stoljeća.

Oraščići u parfemima obično uključuju vrlo popularan badem (ponekad se može pomiješati sa stablom višnje koji spada u heliotrope i najčešće se replicira putem istog materijala korištenog za rekonstrukcije heliotropa i mimoze), kikiriki (kao u Bois Farine ) i lješnjaci (kao u Praline de Santal i Mechant Loup). Ovo su sve reproducirane note. Note oraščića mogu biti lijep uvod u više eterične ili zemljane materijale, kao što su vetiver, o čemu svjedoči Vetiver Tonka u Hermessences.

više...

CVIJEĆE

Samopodrazumijevajuća kategoriji mirisnih nota, koja izravno mirišu na cvjetove, često podrazumijeva bogate nijanse: od bananaste gornje note ylang-ylanga, vino nijanse svježih ruža, puderastog i bademastog karaktera heliotropa, kamfornog mirisa svježe ubrane tuberoze, sve do mareličnog karaktera osmanthusa, limunastih dodira magnolije i karamelnog aspekta lavande, cvijeće može predstaviti svoje iznenađujuće strane koje nikada ne prestaje fascinirati ne samo insekte nego i ljude.

Mnogi cvjetovi se dobivaju putem prirodnih izvora: ruža i jasmin notorno su cijenjeni po svojim neusporedivim esencijama, dobivenim kroz mnoge različite tehnike (ekstrakcija otapala, ekstrakcija pomoću masti (enfleurage), destilati). Drugih prirodni ekstrakti cvijeća uključuju žutilicu, tuberozu, lavandu, osmanthus, smilje, ylang-ylang i neven.

Ostalo cvijeće odbija dati svoje osnovne arome ili je rezultat tako minoran da je jedino riješenje replicirati miris u laboratoriji . Ljubičica, lotos i lokvanj proizvode svoje absolute, ali oni su vrlo skupi, a prinos je toliko mali da samo niša i zanatske / prirodne kuće parfema mogu priuštiti da ih koristite.

Sljedeće cvijeće obično se rekonstruiše u laboratoriji pomoću nekolicine sintetičkih molekula: frezija, božur, đurđevak, mimoza, heliotrop, ljubičica većinu vremena, kadifica, narcis, zumbul ...

Cvjetni mirisi dodaju romantični i često ženstveni štih sastavu, povećavajući dojam prirodne ljepote, raspršavajući kratkotrajne visoke note i ublažavajući neke od težih i intenzivnijih materijala, kao što su smole i balzami. Prirodni ekstrakti cvijeća također utiču na psihu, ako je vjerovati aromaterapiji, tako što pospješuju kontakt sa prirodnim svijetom i pružaju duhovno uzdizanje.

Cvijeće igra važnu ulogu u obitelji cvjetnih mirisa, očito, ali je također dio skoro svih kompozicija parfema u jednom ili drugom obliku, od najlakših kolonjska vodica do bujnih orijentalaca, pa čak je sadržano i u nekim muškim mirisima. Ono prije svega igra intrigantnu ulogu u "cvjetnim orijentalcima" (florientals), gdje sija najjasnije među bogatstvom materijala istočnog porijekla.

više...

BIJELO CVIJEĆE

Ovo je podgrupa unutar cvijetne grupe, ali zaslužuje vlastito mjesto zbog činjenice da je "bijelo cvijeće“ temelj za cijelu mirisnu podkategoriju: "bijeli cvjetni". Pod bijelim cvijećem podrazumijevamo cvijet narandže, jasmin, gardeniju, tuberozu, frangipani. Iako orlovi nokti u prirodi zapravo mogu biti žute boje, njihov mirisni profil se ne poklapa sa žutim cvjetovima (kao što je mimoza) i odiše tipičnom slatkoćom, sočnošću i intenzivitetom bijelog cvijeća.

Đurđevak, iako bijel u boji, klasificiran je kao "zeleni cvijet" jer nema karakteristike ostalih bijelih cvjetova i dijeli aspekate sa ostalim članovima "zeleno cvjetne" grupe (prema klasifikaciji Edmonda Roudnitska): zumbula i narcisa.

Bijelo cvijeće je najopojniji od svog cvijeća; miris im je bujan, bogat i istinski očaravajući, gotovo kao šifra za intenzivnu ženstvenost u bilo kojem parfemu da se pojave.

više...

ZELENE KOMPONENTE, BILJE I PAPRAT

Pod pojmom "zeleni" mislimo na note napuklog lišća i svježe pokošene trave, koji odaju njihov pikantni kvalitet. U ovoj klasifikaciji ćemo pronaći neke od klasičnih oporih esencija, kao što su galbanum, koji je zapravo smola tipa visoke trave sa zdravim, probojno gorkim zelenim mirisnim profilom. On je izrazito proljetna gornja nota klasičnog parfema Vent Vert kuće Balmain , gdje je prvi put stavljen u glavnu ulogu.

Smokvin list je jedinstvena nota izvedena od vještačkih materijala koja pruža modernim "smokva" mirisima svoj gorko-zeleni-u-savezu-sa-kokosom-slatki miris. Još jedna neobična nota lišća koja ima poseban karakter je list paradajza, sadržan u Eau de Campagne kuće Sisley, Folavril A. Goutal i Liberté Acidulee od Les Belles de Nina Ricci.

List ljubičice je moderna zelena "lisnata" nota koja je vrlo popularna i u mnogim kompozicijama pruža osjećaj vodene svježine koji podsjeća na krastavac, osobito u muškim mirisima. Posebnu podkategoriju predstavljaju note čajnog lišća jedinstvenog aromatičnog profila koji zavisi od toga koju vrstu čaja parfimer izabere (zeleni, crveni, bijeli, crni, Oolong, itd.)

Bilje spada u „aromatične note“; ta kategorija uključuje biljke koje poznajemo iz kulinarstva, kao što su ružmarin, majčina dušica, metvica, zmijina trava, mažuran, komorač, bosiljak (koji se smatra začinskom notom zahvaljujući sadržaju eugenola), kadulja, anis. Drugi, kao što su artemisia, mirisna trska, angelika i nard (jatamansi), posjeduju intenzivno biljni karakter koji je toliko prepoznatljiv da odmah obilježi kompoziciju u kojoj se nađe.

Paprat obilježava mirisni pojam "fougère" (paprat na francuskom jeziku), koji nije direktno preuzet iz prirode (miris paprati je minimalan) već iz historijskog "sporazuma" između lavande, hrastove mahovine i kumarina proizvodi tajanstvenu notu zelene, vlažne šume. Arhetip za ovu vrstu mirisa je Fougère Royale od Houbigant, koji je kreirao Paul Parquet 1882. Učinak je predstavljao spoj slatkoće i gorčine sa drvenastim, vlažnim i hladnim karakterom, uspostavljajući fougères kao esencijalno muške mirise.

Mirisi paprati rekreiraju zemljani, vlažni i tamni miris šume i uglavnom se oslanjaju na maštovite note, iako je ekstrakcija s hlapljivim otapalima Aspidium paprati moguća u jedva zadovoljavajućoj količini. Podkategorija aromatični – fougère mirisi, koja podrazumijeva dodavanje začina i biljnih nota klasičnoj strukturi, možda je najrasprostranjenija kategorija muških mirisa zahvaljujući svojoj „gipkosti“.

više...

ZAČINI

Začini su poznata kategorija parfemskih nota, uglavnom zahvaljujući dugotrajnom uključivanju u ishrani. Neki od njih ponosno drže mjesto u bilo kojoj poštivanoj kuhinji, kao što su cimet, papar, klinčić, korijander, đumbir. Drugi su više neobični, od plemenitog ručno ubranog šafrana, tamarinda i kima, pa to nježnog ružičastog bibera. Pravi začini su uvijek osušeni, ali postoje neke biljke koje posjeduju začinske kvalitete kao što je to origano. On se može koristiti i svjež ili suh.

Začini su klasificirani kao "vrući / kratki" (intenzivni i gorući za kratkotrajan period), kao što je cimet, i "hladni / dugi" (nježniji, daju osjećaj hlađenja i osvježenja i produženog su trajanja), kao što su korijander, kim i kardamom. Ovo pomaže parfimeru da ostvari željeni učinak prilikom rukovanja začinima prema njegovom konceptu mirisa. Stoga se miješaju sa sličnim materijalima da ojačaju svoju poruku a mogu predstavljati i suprotstavljene elemente.

više...

SLATKI I GURMANSKI MIRISI

Ova sočna skupina mirisnih nota zaista se etablirala i umnožila dolaskom "gurmanskih" mirisa, podpodjele orijentalne mirise grupe, u 1990-im i 2000-im. Ovi parfemi, uglavnom izgrađeni na vaniliji, podsjećaju na mirise hrane, posebno slatkiša i slastica, u rasponu od jednostavne čokolade, svježeg vrhnja i karamele do kompleksnijih i egzotičnijih recepata kao što su macaroons, creme brulee, sve popularniji kolačići cupcakes i nugat.

Prvi uspješan "gurmanski" parfem je Angel iz 1992., koji je producirao efekat mirisa karamele i čokolade kroz korištenje etilnog maltola (miris šećerne vune / karamele), uz prirodni pačuli (koji posjeduje kakao aspekat) uz standardni industrijski etil vanilin. Od tada, s obzirom na Angelov komercijalni uspjeh, mirisi deserta procvjetali su i ova skupina nota postala je jednom od najvažnijih u savremenoj parfumeriji. Iako neki prirodni materijali sadrže slatke apsekte koji podsjećaju na hranu, velika većina tih nota se reproducira putem miješanja prirodnih sastojaka i sintetike.

Iako se uglavnom koriste u ženskim parfemima, koji obično najlakše mogu obuhvatiti slađe note, nisu nedostupne muškim ili unisex mirisima.

Ove jestive note proizvode osjećaj euforije i razigranosti, što rezultira uzbudljivim nadražajem nepca i nosnica, čime se potvrdila činjenicu da je aroma kombinacija okusa i mirisa. Oni čine da vidimo svoj parfem na potpuno novi način i predstavljaju intrigu za stručne parfimere koji ih mogu manipulirati na način da stvore još složenije tvorevine.

više...

DRVEĆE I MAHOVINE

Drvene note su pouzdane i prilagodljive, neka vrsta džokera u špilu vještih parfimera koji obezbjeđuje bazu sastava i jača druge elemente u skladu sa njihovim mirisnim profilom. Nekoliko dragocjenih drvenih nota mogu poslužiti kao gornje ili srednje note, posebno palisander ili ružino drvo.

Mirisni profil šuma varira između različitih stabala. Neki od njih mogu biti katranastog i fenolnog mirisa, kao što je guiacwood. Drugi su oštri i podsjećaju na miris novih olovaka, kao što je to cedrovina. Neki su opet kremasti, mliječni, nježni i dubinski mekani, kao što je sandalovina. A ima i onih drvenih nota koje su tako osobene da mogu okarakterizirati cijeli sastav: Agar / Oud, nusprodukt borbe Aquillaria stablo sa gljivicama, je toliko bogat i složen da obuhvata akorde oraščića, te drvenaste i pljesnive karakteristike. Pomislite samo kako bor ili jela podsjećaju na određenu sezonu, zahvaljujući njihovim asocijacijama.

Dok su neke drvene note proizvedene putem prirodnih sredstava, kao što su maceracija i destilacija iverja, nekoliko drugih nota, kao i neke od onih koje je moguće proizvesti prirodnim putem, dobivaju se putem laboratorijskih sinteza. Razlozi su održivost, troškovna učinkovitost i sigurnost.

Vetiver i pačuli su zanimljive iznimke u skupini drvenih nota jer je vetiver zapravo trava sa zamršenim korijenskim sistemom, a pačuli je list istočnjačkog žbunja. Međutim, njihovi mirisni profili su drveni te se zbog toga tako i klasificiraju. Drvene note su par excellence područje muških mirisa, više zahvaljujući robusnim asocijacijama koje stabala izazivaju a manje zbog mirisa, ali njihova prilagodljivost ih čini bitnim komponentama u ženskim i uniseks parfemima. Doista postoji vrlo malo mirisa koji se ne mogu pohvaliti barem jednom drvenom notom.

Mahovine čine pod-skupinu, jer se sastoje od parazitarnih lišajeva koji rastu na drveću, kao što je hrastova mahovina (evernia prunastri) i drvena mahovina ( evernia furfuracea). Miris profil mahovine je nezamjenjiv, iako su u parfemskoj industriji učinjeni veliki napori da se proizvede molekula koja identično miriše sada kada je ova sirovina pala pod racioniranje od strane Međunarodnog Mirisnog Saveza (IFRA).

Mahovine su mastilno-gorke u svom mirisu, s dubokom, uznemirujućom mračnom stranom, tamno zelenom, koja replicira jesenje šumsko tlo. Iz tog razloga se notorno koriste kao okosnica chypre i fougère mirisnih porodica; hrastova mahovina je jedan stub u trijadi akorda koji čine kostur ove dvije kategorije. Njihova svojstva izazivaju uzemljenje, zamišljenost, introspektivu i mračnu senzualnost, što daje retro mirisima osobit kvalitet.

više...

SMOLE I BALZAMI

Sirovi materijali koji spadaju pod okrilje smola i balzama ubrajaju se među drevne komponente parfema, često kao temelju orijentalne porodice mirisa. Oni su klasificirani u različite mirisne profile prema njihovim aromatičnim svojstvima.

Meki, balzamični mirisni sastojci uključuju vaniliju, benzoin, Peru balsam, Tolu balzam (sličan Peru, ali malo slađi i svježiji). Posjeduju nježan ton, dok u isto vrijeme lagano omotavaju i imaju izražen karakter. Oni popravljaju cvijeće tako da traje duže, a zahvaljujući svojim svojstvima, kada se koristi u velikim količinama, proizvode polu - orijentalce ili „florientals“ (u kombinaciji s bogatim cvjetnim esencijama).

Smolasti sastojci uključuju opoponax, tamjan / olibanum, miro, katran breze , elemi i styrax. Ovi materijali su dublji, te ostavljaju dugotrajan trag koji dodaje originalnosti i jaču projekciju cijelog sastava. Budući da oni sami potiču iz kore drveća u obliku kristalizovanih smolastih "suza", vrlo dobro se kombinuju sa drvenim mirisima.

više...

MOŠUS, AMBER I ŽIVOTINJSKE KOMPONENTE

Pojam "animalistički" odnosi se i na sirove mirisne materijale i na "maštovite" note (koje proizlaze iz sintetiziranja u laboratoriji). Njihov miris izravno evocira miris životinja i njihove iskonske snage, bilo stvarne ili one više metaforičke koja budi životinjske instinkte ljudske prirode ...

U parfumeriji, životinjske note su tradicionalno dobivane preko mošusa jelena, castoreuma, ambrgrisa i cibetke mačke, ali danas su etička pitanja za dobrobit ovih životinja učinila njihovu upotrebu zastarjelim i zamijenila ih sa sintetičkim opcijama (samo amber po svojoj prirodi ne šteti životinjama jer se stvara prirodno od izbačene kitove sperme, ali to je vrlo rijedak i skup sastojak za većinu komercijalne upotrebe, pa je standardna praksa da se sintetički replicira njegova aroma).

Posebno mošus je sintetiziran u laboratoriji na stotine načina, što je rezultiralo u malo drugačijim mirisnim profilima za svaki pojedinačno (Galaxolide, Habanolide, Ethyl Brassylate, Allyl Amyl Glycolate i sl.).

Note ambera se razlikuje od ambergrisa u tome da je prvi mješavina smola koje proizvode toplu, slatkastu i veoma duboku aromu (najčešće se nalazi u orijentalnoj porodici mirisa), a potonji je prilično slana, suptilna i duboka nota koja podsjeća na ljudsku kožu, a ne sadrži nikakvu slatkoću.

Nekoliko slučajeva neposrednih životinjskih nota čije korištenje ne šteti samim životinjama su: hyrax (okamenjeni izmet koji se koristi), tinktura kozje dlake, pržene morske školjke i pčelinji vosak iz košnica. Neke biljke, kao što su Angelica i Ambrette sjemenke, također proizvode animalističe mirisne spojeve i repliciraju mošus.

Posljednje, ali ne i najmanje važno, parfumerija koristi "maštovite note", dobivene kroz kreativno miješanje različitih sastojaka ili jednog sintetičkoga otapanja, da proizvedu ugođaj nekih mirisa sa životinjskim porijeklom (kao što su mlijeko, kavijar, morske zvijezde, tvor, slanina, roštilj, koža ili antilop).

više...

NAPITCI

Parfemi često reproduciraju mirise popularnih pića u nekom dijelu svoje formule, od svečanog i pjenušavog šampanjca i karameliziranog okusa Coca Cole, do tropskih užitaka Pina Colade ili dobre kremaste šoljice cappuccina. Ove rekreacije su moguće zahvaljujući bilo:

* korištenjem sastojaka koji čine dio recept za dato piće (kao u slučaju Coca Cole u kojoj je sok od limete, ekstrakt vanilije, cimeta, nerolija, naranče, korijandera i muškatnog oraščića)

* udruživanje nekih sastojaka sa mirisima koje znamo iz pića (npr. nota vina koja se nalazi u nekim esencijama ruže ili miris džina bobica kleke)

*preko sintetičkih molekula koje su projektirane da proizvedu željeni učinak.

Note pića u mirisima pružaju sočan, ukusan učinak, često u kombinaciji sa cvjetno – voćnim mješavinama ili" gurmanskim "mirisima koji zavode nepce i nosnice.

više...

PRIRODNO I SINTETIČKO, POPULARNO I NEOBIČNO

U ovu skupinu smještamo opisne note kao što su puderaste i zemljane, kao i neke neobične mirise koji se mogu naći u parfemskim kompozicijama.

Advertisement

Popularni dizajneri i parfemi: