Mirisne grupe

aromatični

Aromatične note su uglavnom komponovane od žalfije, ruzmarina, kima i lavande i drugih biljki koje posjeduju veoma intenzivan travnato začinski miris, i koji su često kombinovane sa citrusnim i začinskim notama. Aromatične kompozicije su veoma česte kod muških mirisa.

Prikazati sve 1148 aromatični Parfemi...

chypre

Ova olfaktivna grupa je dobila naziv po parfemu Coty Chypre koji je bio kreiran 1917. Chypre na francuskom znači Kipar. Ovaj oštri sofisticirani miris je zasnovan na harmoniji hrastove mahovine, labdanuma, pačulija i bergamota.

Prikazati sve 436 chypre Parfemi...

citrusni

Citrusna grupa mirisa je stara i blagorodna, kompozicije su zasnovane na citrusnim notama limuna, narandže, bergamota, grejpfruta ili mandarine, uz druge citrusne, aromatične oštre note za muške ili cvjetne note za ženske mirise.

Prikazati sve 630 citrusni Parfemi...

cvjetni

Ova najveća mirisna grupa uključuje mnoštvo varijanti kompozicija sa cvjetnim srcem: svježe ubrano cvijeće, cvijeće sa vodnim, zelenim ili puderastim nijansama, kao i cvjetno-aldehidne, cvjetno voćne i gurmanske kompozicije.

Prikazati sve 5406 cvjetni Parfemi...

drveni

Bogatu kompoziciju drvenih nota u srcu parfema naglašavaju drvene note baze. Topla misteriozna sandalovina, suvlji i oštriji kedar i vetiver, smolaste balzamične egzotične vrste. Obično su praćene aromatičnim i citrusnim notama.

Prikazati sve 650 drveni Parfemi...

kožni

Kožni chypre je dosta rijetka i sporna grupa, koju ponekad ne izdvajaju kao posebnu grupu jer kožnih mirisa nije puno i mogu se svrstati u grupu drveni chypre, jer često drvene note \'glume\' kožne, kao što je breza. Za kompozicije ove vrste je karakterističan oštar dimast miris kože.

Prikazati sve 565 kožni Parfemi...

orijentalni

Orijentalni mirisi ili mirisi sa dominantom ambera su svrstani u posebnu grupu zahvaljujući svojoj isključivoj toplini i senzualnosti. Njihov bogat buke uključuje takve opojne i intenzivne supstance kao mošus, vanilija, egzotične smole i drveće, često praćene egzotičnim cvijećem i začinima.

Prikazati sve 2074 orijentalni Parfemi...

Advertisement

Popularni dizajneri i parfemi: